Izdevējdarbība Latvijā 2001-2016 - Gūtmane, Līga (Latvijas Universitāte, 2017)
Izdevējdarbība sākot no tās pirmsākumiem līdz mūsdienām ir kļuvusi par plašu un kompleksu nozari, kas nes atbildību par visa veida kultūras materiālu izplatīšanu, tās ietekmi uz civilizāciju ir neiespējami noteikt un aprēķināt. Maģistra darbā tiek pētīta izdevējdarbība Latvijā laika posmā no 2001. līdz 2016. gadam. Pētot statistisko materiālu krājumus “Latvijas izdevējdarbības statistika”, periodikas rakstus un intervējot izdevējdarbības nozares pārstāvjus, tiek atainota situācija izdevējdarbības nozarē noteiktajā laika posmā. Noslēgumā secināts, ka izdevējdarbība Latvijā maģistra darbā pētītajos 16 gados nenoliedzami piedzīvojusi vērā ņemamas pārmaiņas, piedzīvojot gan kāpumus, gan kritumus. Pētījuma gaitā tiek iezīmēti evolūcijas procesu pārdzīvojušie un zaudētāji, kā arī redzama izdevēju spēja pielāgoties un prasme izmantot neizbēgamās dažāda rakstura pārmaiņas, kas ir skārušas izdevējdarbību Latvijā 21. gadsimta sākumā.

Publishing from its roots to the present day has become a vast and complex sector, which is responsible for all kinds of cultural materials, its impact on civilization is impossible to identify and calculate. Master’s thesis studies the topic of publishing in Latvia from year 2001 to 2016. Situation in publishing sector within the described period is displayed by studying collections of statistical data about publishing in Latvia, periodical articles and by interviewing people from the publishing industry. In conclusion, publishing in studied 16 years undoubtedly has undergone considerable changes, experiencing both ups and downs. During this research we can clearly see the survivors and losers of the evolutionary process, as well as publishers ability to adapt and use different types of inevitable changes that have affected publishing in Latvia in 21st century.
Publishing in Latvia 2001-2016
Keywords: Komunikācijas zinātne; izdevējdarbība; izdevumi; izdevēji; izdevējdarbības statistika