Sausās acs sindroms kontaktlēcu lietotājiem - Lazdiņa, Marija (Latvijas Universitāte, 2010)
Bakalaura darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 40 lapām, satur 26 attēlus, 9 tabulas un 42 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis: Noteikt sausās acs sindroma izplatību kontaktlēcu lietotājiem. Subjekti: Pētījumā piedalījās A grupa (n=146), B grupa (n=60). Visi subjekti lieto kontaktlēcas. Metode: CLDEQ anketas dati, sausās acs sindroma diagnozei. B grupai tika veikta bulbārās un limbālās hiperēmijas, asaru meniska pildījuma novērtēšana. Rezultāti: Sausās acs sindromu konstatēja 32% kontaktlēcu lietotājiem. Biežākās sūdzības ir diskomforta un sausuma sajūta acīs. Vismazāk sausās acs sindroms konstatēts silikonhidrogēla kontaktlēcu lietotājiem. Secinājumi: nepastāv statistiski nozīmīga korelācija starp sausās acs sindroma diagnozi un objektīvo atradni. Atslēgvārdi: sausā acs, kontaktlēcas, asaru plēvīte, CLDEQ

Bachelor paper is written in Latvian and consists of 40 pages; contains 26 drawings, 9 tables and 42 sources of literature are used. Purpose: To determine the dry eye syndrome prevalence among contact lens users. Subjects: Group A (n=146), group B (n=60) took part in the research. All use contact lenses. Methods: The data of the CLDEQ to diagnose dry eye syndrome. Bulbar, limbal hyperaemia and tear meniscus was assess for group B. Results: The dry eye syndrome was recognized among 32% of contact lens users. The most frequent complaints are the sense of discomfort and dryness. The dry eye syndrome was recognized less among siliconehydrogel contact lens users. Conclusion: There is no statistically significant correlation between dry eye syndrome diagnosis and objective prospect. Key words: dry eye, contact lens, tear film, CLDEQ.
Dry eye syndrome of contact lens users
Keywords: Fizika