Sulfonētā poli(ēter ēter ketona) un modificētu illītu mālu minerālu kompozītu membrānu iegūšana un raksturošana - Ādiņa, Rūta (Latvijas Universitāte, 2017)
SULFONĒTĀ POLI (ĒTER ĒTER KETONA) UN MODIFICĒTU ILLĪTU MĀLU MINERĀLU KOMPOZĪTU MEMBRĀNU IEGŪŠANA UN RAKSTUROŠANA. Ādiņa R., darba vadītāja Mg. Ķīm., pētniece Trubača-Boginska A. Bakalaura darbs, 40 lappuses, 20 attēli, 3 tabulas, 55 literatūras avoti, 7 pielikumi. Latviešu valodā. Darba teorētiskajā daļā apkopota informācija par degvielas šūnām, jonus vadošām membrānām, poli (ēter ēter ketonu), sulfonētu poli (ēter ēter ketonu), SPEEK kompozītiem, SPEEK mālu minerālu kompozītiem, kā arī māliem un mālu minerāliem, to struktūras tipiem, mālu minerālu attīrīšanu un aktivēšanu ar skābēm. Ar pulveru rentgendifraktometrijas, rentgenfluorescences spektrometrijas, diferenciāli termiskās un termogravimetriskās analīzes metodēm novērtēja illītu mālu minerālu interkalācijas un eksfoliācijas iespējas, aizvācot no mālu minerālu virsmas koagulantu, aktivējot ar mālu minerālu virsmu ar skābi, kā arī disperģējot mālu minerālus dimetilsulfoksīdā. Veikta poli (ēter ēter ketona) sulfonēšana. Iegūtas SPEEK/ illītu mālu minerālu kompozītu membrānas, kurām novērtētas mehāniskās un elektroķīmiskās īpašības.

PREPARATION AND CHARACTERIZATION OF SULFONATED POLY (ETHER ETHER KETONE) AND MODIFIED ILLITE CLAY MINERAL COMPOSITE MEMBRANES. Ādiņa R., supervisor MSc. Chem., resercher Trubača-Boginska A. Bachelor’s thesis, 40 pages, 20 figures, 3 tables, 55 references, 7 annexes. In Latvian. In this thesis the theoretical part are summarized information about fuel cells, proton exchange membranes, poly (ether ether ketone), sulfonated poly (ether ether ketone), SPEEK composites, SPEEK clay mineral composites, as well as clays, clay minerals structure, clays purification and activation with acids. With powder x-ray diffractometer, x-ray fluorescence, differential thermal and thermogravimetric method were evaluated possibilities to intercalate and exfoliate illite clay minerals by removing coagulant from clay mineral surface, activating with acid and dispersing the clay minerals in dimethyl sulfoxide. Were sulfonated poly (ether ether ketone). Obtained SPEEK/ illite clay mineral composite membranes, were evaluated mechanical and electrochemical properties.
Preparation and characterization of sulfonated poly (ether ether ketone) and modified illite clay minerals composite membranes
Keywords: Ķīmija; ILLĪTS; INTERKALĀCIJA; EKSFOLIĀCIJA; SPEEK; KOMPOZĪTU MEMBRĀNAS