Didaktisko spēļu izmantošana vārdu krājuma paplašināšanai pirmsskolas izglītības 2. Posmā - Čerpinska, Laura (Latvijas Universitāte, 2023)
Darba autors: Laura Čerpinska Darba nosaukums: “Didaktisko spēļu izmantošana vārdu krājuma paplašināšanai pirmsskolas izglītības 2. posmā”. Darba mērķis: Teorētiski un praktiski izzināt pirmskolas izglītības 2. posma bērnu vārdu krājuma paplašināšanas iespējas izmantojot didaktiskās spēles. Valoda ir svarīgs instruments cilvēka dzīvē, tā sniedz iespēju paust savas sajūtas un emocijas, ar to palīdzību cilvēkam ir iespēja apmierināt vienu no svarīgākajām vajadzībā – saskarsmi un komunikāciju. Valodas attīstība sākas bērnībā, pirmie četri dzīves gadi ir nozīmīgākais posms tas attīstībā. Lai bērna valoda attīstītos un viņš būtu spējīgs pastāvīgi un pilnvērtīgi izteikties, ir nepieciešams paplašināt bērnu vārdu krājumu. Pedagoģijā ir dažādas metodes ar kuru palīdzību, iespējams paplašināt un bagātināt bērnu vārdu krājumu, bet viena no efektīvākajām metodēm ir didaktisko spēļu izmantošana. Darbs sastāv no divām daļām: 1.Teorētiskās literatūras izpēte un analīze; 2.Empīriskās pētījuma metodes – novērošana, pedagoģiskā izmēģinājuma darbība, anketēšana, iegūto datu analīze. Empīriskajā pētījuma, iesaistījās 11 bērni, 2. vecumposmā. Tika veikta bērnu novērošana, izveidoti kritēriji pēc kuriem tika vērtēts bērnu vārdu krājums. Tika veikta pedagoģiskā izmēģinājuma, lai noteiktu vai ar didaktisko spēļu palīdzību ir izdevis paplašināt vārdu krājumu. Tālāk tika anketēti, citi pirmsskolas izglītības pedagogi, lai noskaidrotu viņu uzskatus un pieredzi par bērnu vārdu krājumu pirmsskolā un tā paplašināšanas iespējām izmantojot didaktiskās spēles. Pētījuma nobeiguma tika analizēt iegūtie dati un veikti secinājumi. Atslēgas vārdi: Didaktiskās spēles, vārdu krājums, paplašināšana, pirmsskolas izglītības 2. posms. Kvalifikācijas darba apjoms: 43 lpp, 5 attēli, 2 tabulas, 3 pielikumi, analizēti 37 literatūras avoti.

Author of the qualification work: Laura Čerpinska The topic of the qualification paper: “The use of didactic games to expend vocabulary for preschool education 2nd age stage” The purpose of the research: To theoretically and practically investigate the possibilities of expanding the vocabulary of children of the 2nd stage of preschool education using didactic games. Language is an important tool in a person's life, it provides an opportunity to express one's feelings and emotions, with its help a person has the opportunity to satisfy one of the most important needs - contact and communication. Language development begins in childhood, the first four years of a person's life are the most important stage in its development. In order for the child's language to develop and for him to be able to constantly and fully express himself, it is necessary to expand the children's vocabulary. In pedagogy, there are various methods with the help of which it is possible to expand children's vocabulary, but one of the most effective methods is the use of didactic games. The qualification work is divided into two parts: 1.Research and analysis of theoretical literature; 2.Empirical research methods - observation, pedagogical trial activity, surveys, analysis of obtained data. In the empirical study, 11 children, in the 2nd age stage, participated. Observation of children was carried out, criteria were created by which children's vocabulary was evaluated. A pedagogic trial was conducted to determine whether it was possible to expand the vocabulary with the help of didactic games. Next, other preschool education educators were interviewed to find out their opinions and experiences about children's vocabulary in preschool and the possibilities of expanding it using didactic games. At the end of the study, the obtained data were analyzed and conclusions were drawn. Key words: Didactic gaumes, vocabulary, expansion, preschool 2nd stage of education The qualification work consists of: 43 pages, 5 images, 2 tables, 3 appendices, analyzes 37 literature sources.
The use of didactic games to expend vocabulary for preschool education 2nd age stage
Keywords: Izglītības zinātnes; Didaktiskās spēles; Vārdu krājums,; Paplašināšana,; Pirmsskolas izglītības 2. posms.