Partijas ‘’TB/LNNK ‘’politiskās platformas un ietekmes parlamenta vēlēšanās analīze - Plaude, Agrita (Latvijas Universitāte, 2007)
Pētnieciskā darba „Partijas „TB/LNNK” politiskās platformas un ietekmes parlamenta vēlēšanās analīze” mērķis ir noskaidrot, kādas ir partijas darbības īpatnības, izanalizējot tās politiskās vadlīnijas un panākumus parlamenta vēlēšanās kopš apvienības izveidošanās brīža – 7., 8., Eiropas Parlamenta un 9. Saeimas vēlēšanās. Darba sākumā tika izvirzīti šādi darba uzdevumi: teorētiskās literatūras apkopošana par partijām, to funkcijām, veidiem un veidošanās īpatnībām jaunajās demokrātiskajās valstīs un vēlēšanu būtību; aplūkot partijas TB/LNNK veidošanos; partijas programmu iegūšana un satura analīze; partijas TB/LNNK ietekmes 7., 8., 9. Saeimas un Eiropas Parlamenta vēlēšanās kvantitatīvā un kvalitatīvā analīze. Pētījuma sākumā izvirzītā hipotēze - nacionālistiskā partija TB/LNNK, saglabājot savas politiskās idejas priekšvēlēšanu programmās, gūst uzvaru parlamenta vēlēšanās – tiek pierādīta. Darbs strukturizēts teorētiskajā un empīriskajā daļā. Teorētiskajā daļā aplūkotas politisko partiju darbības īpatnības jaunajās demokrātiskajās valstīs. Pirmkārt, viena apakšnodaļa veltīta politisko partiju klasiskajai izpratnei, apskatot to būtību; otrkārt, aplūkota partiju veidošanās postkomunistiskajās Centrālaustrumeiropas valstīs, to iedalījums un ar tām saistītās problēmas. Empīriskajā daļā, pirmkārt, aprakstīta īsa apvienības TB/LNNK veidošanās vēsture. Nākamajā apakšnodaļā tiek analizēts apvienības garās 1997. gada 21. jūnijā pieņemtās pamatprogrammas un priekšvēlēšanu programmu saturs, noskaidrojot, kādas ir tajās paustās partijas politiskās vadlīnijas. Turpmāk tiek apskatīta priekšvēlēšanu programmu kritika, uzmanību veltot katrām parlamenta vēlēšanām, kur tiek izvērtēts, cik veiksmīgas šīs partijas programmas ir bijušas, lai iegūtu vēlētāju uzticību, skatoties uz programmu saturu un iegūtajiem rezultātiem vēlēšanās. Nobeigumā akcentēti galvenie darbā radušies secinājumi: TB/LNNK saglabā nacionālistiskās partijas tēlu, kas aizstāv latviešu nacionālās intereses, un savas politiskās idejas priekšvēlēšanu programmās un gūst vēlētāju atbalstu vēlēšanās.

The aim of the research “Analysis of the political platform and impact in the parliamentary elections of the party “TB/LNNK”” is to analyze its political guidelines and results in 7th, 8th, 9th Saeima’s elections and in European parliament elections. At the beginning of the research these tasks are nominated: to collect literature about parties, their functions, types, development in new democracies and the essence of elections; to consider the history of the development of the party TB/LNNK; to get the programmes of the party TB/LNNK and to analyze their content; quantitative and qualitative analysis of the party’s TB/LNNK results in in 7th, 8th, 9th Saeima’s elections and in European parliament elections. The hypothesis of the research – nationalistic party TB/LNNK, preserving its political ideas wins in the parliamentary elections – has been proved. The research consists of the theoretical and empirical parts. In the theoretical field the political parties in new democracies is viewed. Firstly, the classic definition of the political party is showed; secondly, the development, typology and problems of the parties in the postcommunist East Central Europe. First of all, in the empirical part the short history of the development of the party TB/LNNK is viewed. Secondly, the content of the programmes of the party TB/LNNK is analyzed. Then the critics of the political platform and results in the parliamentary elections are viewed. In the end it is concluded: the party TB/LNNK defends the interests of Latvians. It maintains its nationalistic party’s image and ideas in the election programmes and gains the support of the electorate in the elections.
Analysis of the Political Platform and Impact in the Parliamentary Elections of the Party “TB/LNNK”
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija)