Atstumšana no mantojuma un mantojuma atraušana necienīgām personām - Svārupa, Dita (Latvijas Universitāte, 2015)
Atstumšana no mantojuma un mantojuma atraušana necienīgām personām ir visai sarežģīt institūti, kuri regulēti Latvijas Civillikumā. Būtiski ir izprast šo institūtu atšķirības un vēsturisko izaugsmi laika gaitā, tāpēc tika apskatīta pieejamā literatūra par šiem jautājumiem Tika salīdzināti dažādu valstu tiesību avoti, regulējums saistībā ar konkrētajiem institūtiem. Darba mērķis ir piedāvāt labojumus, papildinājumus Latvijas Republikas Civillikumā un ieteikt likumdevējam risināt situāciju, kad institūti nav saprotami iedzīvotājiem, kuri nav apmācīti juristi. Darbā tika apskatīti iemesli šo institūtu piemērošanai dzīvē, to sekas un regulējums dažādās valstīs. Šo institūta mērķis ir līdzīgs, problēmas rodas tajā, ka abi institūti var šķist līdzīgi. Atslēgas vārdi: Atstumšana no mantojuma, mantojuma atraušana necienīgām personām, testators, mantinieks.

Exclusion from inheritance and legacy avulsion to unworthy persons are rather complicate institutes, which are regulated in the civil law of Latvia. It is essential to understand the differences between these two institutes and historical growth over time, so it was viewed in the available literature. A comparison was made between the different national sources of law, the rules relating to specific institutes. The goal is to offer corrections, additions in the Civil Code of the Republic of Latvia and to recommend the legislature to resolve the situation, when these institutes are not understandable for the people, who are not trained as lawyers. In the work was viewed reasons for exclusion from inheritance and avulsion of inheritance to unworty persons, their consequences and framework in different countries. These two institutes may seem pretty similar, but no, the problem arises by understanding these institutes. Key words: exclusion from inheritance, avulsion of inheritance to unworthy persons, testator, heir.
Exclusion from inheritance and legacy avulsion to unworthy persons
Keywords: Juridiskā zinātne; Atstumšana no mantojuma; Mantojuma atraušana necienīgām personām; Mantinieks; Testators