Soda nauda un piespiedu nauda kā negodīgas komercprakses atbildības izpausmes veidi Latvijā - Pinkovska, Laima Laine (Latvijas Universitāte, 2023)
Darba mērķis ir izpētīt soda un piespiedu naudas piemērošanas kritērijus par negodīgas komercprakses pārkāpumiem, analizējot Eiropas Savienības direktīvas un Latvijas regulējumu. Darbā sevišķi tiek apskatīti Latvijas Republikas Negodīgas komercprakses aizlieguma likuma 15.2 pantā ietvertie kritēriji. Aktualizēts privāto – publisko tiesību nošķīrums negodīgas komercprakses atbildības izpausmes veidos. Atslēgvārdi: Negodīga komercprakse, soda nauda, patērētāju aizsardzības tiesības, piespiedu nauda. Saīsinājumi: NKAL – Negodīgas komercprakses aizlieguma likums; PTAL – Patērētāju tiesību aizsardzības likums; PTAC – Patērētāju tiesību aizsardzības centrs; ES – Eiropas Savienība. .

The aim of the work is to study the criteria for the application of fines and forced money for violations of unfair commercial practices, analyzing the European Union directives and Latvian regulations. In particular, the work examines the criteria contained in Article 15.2 of the Law on the Prohibition of Unfair Commercial Practices of the Republic of Latvia. The distinction between private and public rights in the forms of unfair commercial practice liability has been updated. Keywords: Unfair commercial practice, fines, consumer protection rights, forced money. Abbreviations: NKAL – Law on Prohibition of Unfair Commercial Practices; PTAL – Consumer Rights Protection Act; PTAC – Consumer Rights Protection Center; ES – European Union
Fines and forced money as ways of expression of liability for unfair commercial practices in Latvia
Keywords: Juridiskā zinātne; Unfair commercial practice; Fines; Consumer protection rights; Forced money