Privātais testaments: institūta pilnveide un attīstība. - Onckule, Anna Marija (Latvijas Universitāte, 2021)
Testamenta mērķis ir nodrošināt, ka cilvēka vēlmes tiks izpildītas no brīža, kad viņš pats aizies mūžībā. Šāds mērķis ir kā privātam, tā publiskam testamentam, tomēr ne vienmēr testators, uzrakstot privātu testamentu, sasniegs to pašu rezultātu, ja savu gribu būtu ietērpis publiski. Privāts testaments apveltīts ar tādām īpašībām kā vienkāršība un ērta izstrāde, jo testators to raksta un paraksta pašrocīgi. Tomēr privātam testamentam piemīt arī risks tikt viltotam, iznīcinātam, pazust vai, ka tā tekstu labos kāda trešā persona pretrunā testatora gribai. Bakalaura darba mērķis ir izpētīt, vai mūsdienu sabiedrībā privāts testaments nodrošina testatora pēdējās gribas konstatēšanu un izpildi. Autore ne tikai konstatējusi tiesiskā regulējuma trūkumus, bet arī piedāvājusi tiem risinājumus.

The purpose of a will is to ensure that the wishes of a person will be fulfilled and will come into force at the time when the testator dies. Both – private and public wills have this objective. However, a testator, by writing a private will, might not achieve the same goal as he would by putting it public. A private will has features such as simplicity and easy development, because the testator writes it and signs it themselves. However, it also has negative aspects such as the risk of counterfeiting, disappearance or textual correction without permission of testator. The aim of the Bachelor’s Thesis is to investigate whether, in modern society, a private will ensure that the last will of the testator is established and executed. The author has not only identified the shortcomings of the legal acts, but has also offered solutions.
Private will: refinement and development of the institute.
Keywords: Juridiskā zinātne; privāts testaments; patiesa griba; hologrāfiska forma; testamentārā brīvība; testators