Latvijas influenceru dzimtes identitātes reprezentācija sociālo mediju platformās "TikTok" un "Instagram" 2024.gadā - Raciborska, Daniela (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darba "Latvijas influenceru dzimtes identitātes reprezentācija sociālo mediju platformās "TikTok" un "Instagram" 2024.gadā" mērķis ir noskaidrot, kā Latvijas influenceri sociālajos medijos reprezentē dzimtes identitāti un kā šīs reprezentācijas uztver sabiedrība saistībā ar dzimtes identitāti. Šis pētījums ietver problēmu, ka influenceri, dažādi reprezentējot dzimtes identitāti un sasniedzot plašas auditorijas, ietekmē to izpratni par dzimtes identitātēm, to lomām un uzdevumiem sabiedrībā. Auditorija, uztverot influenceru radīto saturu, veido viedokli par dzimtes identitāti, to darot apzināti vai neapzināti. Temata aktualitāti raksturo, ka pēc Donalda Trampa ievēlēšanas ASV prezidenta amatā 2025.gadā dzimtes identitātes jautājumi kļuvuši par diskusiju pamatu ne tikai Amerikas Savienotajās Valstīs, bet arī Latvijā. Latvijā ar dzimtes identitāti saistītie temati raisījuši pārmaiņu ierosināšanu likumdošanā, kā arī naida runas pieaugumu pret LGBTQ+ kopienu sociālajos medijos. Lai noskaidrotu, kā influenceri reprezentē dzimtes identitāti, kādus vēstījumus viņi rada un kā auditorija uztver ar dzimtes identitāti saistītos tematus, pētījuma pamatā tiek izmantoti Ērvinga Gofmaņa dramaturģijas teorijas, Džūditas Batleres dzimtes performativitātes teorijas, kā arī Stjuarta Hola "kodēšanas- dekodēšanas" auditorijas uztveres teorijas koncepti, kas balstās kvalitatīvajā kontentanalīzē un interneta aptaujā.

The aim of the bachelor's thesis "Representation of gender identity of Latvian influencers on social media platforms "TikTok" and "Instagram" in 2024" is to find out how Latvian influencers represent gender identity on social media and how these representations are perceived by society in relation to gender identity. This study addresses the issue that influencers, by representing gender identity in different ways and reaching wide audiences, influence their understanding of gender identities, its roles and functions in society. The audience, by perceiving the content created by influencers, forms opinions about gender identity, doing so consciously or unconsciously. The topicality of the subject is characterized by the fact that after Donald Trump was elected President of the United States in 2025, gender identity issues have become the basis for discussion not only in the United States of America, but also in Latvia. In Latvia, topics related to gender identity have led to proposals for changes in legislation, as well as an increase in hate speech against the LGBTQ+ community on social media. To examine how influencers represent gender identity, what messages they convey, and how the audience perceives gender identity-related topics, the study is based on Erving Goffman's dramaturgical theory, Judith Butler's gender performativity theory, and Stuart Hall's "encoding-decoding" audience perception, using qualitative content analysis and an online survey.
Representation of gender identity of Latvian influencers on social media platforms "TikTok" and "Instagram" in 2024
Keywords: Komunikācijas zinātne; dzimtes identitāte; dzimte; influenceri; sociālie mediji; auditorija