Ilgtspējīgu sorbentu izmantošana patogēnu mikroorganismu samazināšanai un fosfora atgūšanai notekūdeņos - Mikosa, Līga Irbe (Latvijas Universitāte, 2024)
Darba mērķis ir novērtēt kalcija un dzelzs oksīda kompozītu (CaFeOksīdu) efektivitāti notekūdeņu attīrīšanā un fosfora atgūšanā. Samazinot atkritumu apjomu, tiek sekmēta resursu efektīva otrreizēja izmantošana. Latvijā, kur lauksaimniecība un rūpniecība rada ievērojamu spiedienu uz ūdenstilpēm, ir svarīgi ieviest resursu atjaunošanas tehnoloģijas, lai nodrošinātu ūdens kvalitātes uzlabošanu un resursu atkārtotu izmantošanu. Šajā darbā tiek izvērtēta kalcija un dzelzs oksīda kompozīta (CaFeOksīda) efektivitāte fosfora un mikroorganismu daudzuma samazināšanā notekūdeņos. Koagulācijas testi, Zeta potenciāla mērījumi un mikrobioloģiskā analīze apstiprināja, ka kompozīts būtiski uzlabo fosfora izdalīšanos un samazina patogēnu klātbūtni ūdenī. Tika pētīta arī sorbenta mijiedarbība ar augsni, lai noskaidrotu tā ietekmi uz augsnes pH un mikrobioloģisko stāvokli, kas atklāj potenciālus ieguvumus augsnes kvalitātes uzlabošanā pēc notekūdeņu apstrādes. Pētot CaFeOksīda īpašības, absorbcijas mehānismus un ietekmi uz notekūdeņu attīrīšanu, šis darbs veicina efektīvu un atkārtoti izmantojamu sorbentu izstrādi. Atslēgvārdi: vides biotehnoloģija, resursu atjaunošana, notekūdeņu apstrāde, fosfora atgūšana, patogēnu samazināšana, kalcija dzelzs oksīda kompozīts, sorbentu atkārtota izmantošana, augsnes veselība

The goal of this work is to evaluate the effectiveness of calcium and iron oxide composites (CaFeOksīdu) in purifying wastewater and recovering phosphorus. Resource recovery from waste, particularly wastewater, is an extremely important topic in environmental biotechnology that focuses on enhancing sustainability and efficiency. In Latvia, where agriculture and industry exert pressure on water bodies, the implementation of resource recovery technologies is crucial for maintaining environmental balance and supporting sustainable practices. The aim of this work is to assess the effectiveness of calcium and iron oxide composites (CaFeOksīdu) in removing pathogenic microorganisms and recovering phosphorus from wastewater. Coagulation tests, zeta potential measurements, and microbial assessments demonstrated that the composite significantly improves phosphorus removal and reduces pathogen levels in water. The interactions of the sorbent with soil were also studied to evaluate its effects on soil pH and microbial health, suggesting potential benefits for improving soil conditions after wastewater treatment. By exploring the properties of CaFeOxide its absorption mechanisms, and its impact on wastewater treatment, this work contributes to the development of effective and reusable sorbents.
Use of sustainable sorbents for the reduction of pathogenic microorganisms and the recovery of phosphorous in wastewater
Keywords: Bioloģija; vides biotehnoloģija; notekūdeņi; resursu atgūšana; sorbenti; koagulanti