Nepilngadīgo un jauniešu resocializācija sodu izpildes sistēmā - Čuma-Zvirbulis, Edvards Dāvids (Latvijas Universitāte, 2022)
Šajā bakalaura darbā analizēta nepilngadīgo un jauniešu resocializācija. Darbā analizēts nepilngadīgā un jaunieša jēdziens, vecumposmam raksturīgās rīcības pazīmes, kā arī šo vecuma grupu personu atbildība likuma priekšā un ar nodarījumiem saistītās sekas. Darba autors, analizējot personu noziedzīgo rīcību noteiktajās vecuma grupās, pēta arī brīvības atņemšanas izpildi – tajā skaitā soda izciešanu speciāli tam paredzētās iestādēs. Resocializācijas jēdziena un mērķu analīzes ietvaros, šajā darbā pētīti resocializācijas uzdevumi, kas attiecināmi un nepilngadīgo un jauniešu vecuma grupu. Pētītas iestādes un biedrības, kas īsteno uz noteikto vecumposmu attiecināmās resocializācijas programmas un darbības, kā arī citi resocializācijas aspekti – iespēja iegūt izglītību, profesiju, strādāt brīvprātīgu vai atalgotu darbu, pievienoties atkarību mazinošām programmām, kā arī saņemt psiholoģisko atbalstu un kvalitatīvi pavadīt brīvo laiku. Tā kā resocializācija vērsta uz notiesāto dzīves kvalitātes uzlabošanos pēc soda izciešanas, visi iepriekš nosauktie resocializācijas līdzekļi ir savstarpēji nozīmīgi. Visbeidzot šajā bakalaura darbā apskatīti arī ārvalstu soda piemērošanas un resocializācija piemēri nepilngadīgajiem un jauniešiem. Raksturota atšķirība starp Eiropu un Amerikas Savienotajām valstīm, darba autors tuvāk pievēršas Norvēģijai, kā vienai no Eiropas paraugiem brīvības atņemšanas izpildes ziņā, kā arī Beļģijai, kas uzskatāma par nepilngadīgo tiesību ziņā veiksmīgāko piemēru pasaulē. Darba mērķis ir veikt izpēti Latvijā realizētajām resocializācijas programmām nepilngadīgajiem un jauniešiem, normatīvo aktu izpēti, un ieskatu ārvalstīs izmantoto pieeju nepilngadīgo un jauniešu resocializācijai, norādot uz problemātiskajiem aspektiem un piedāvājot risinājumus. Lai sasniegtu darba mērķus, darba autors izvirza sekojošus uzdevumus: 1) nepilngadīgā un jaunieša jēdziena izpēte normatīvajos aktos, tā konkretizēšana; 2) Normatīvo aktu, rekomendāciju un citas pieejamās literatūras analīze un salīdzināšana; 3) Resocializācijas procesā iesaistīto iestāžu, biedrību un citu formu palīdzības izpēte, to pienākumu un darbības efektivitāte; 4) Ārvalstīs realizēto nepilngadīgo un jauniešu resocializācijas mērķu un pieeju izpēte. Izvirzīto mērķu sasniegšanai darba autors izmanto vairākās pētnieciskās metodes: 1) Analītisko metodi – apskatot un analizējot normatīvos aktus, literatūru, citu autoru izteikto viedokli; 2) Vēsturisko metodi – salīdzinot mūsdienu normatīvos aktus ar spēku zaudējušajiem aktiem, ieslodzījuma vietu statistikas datu analīzi un salīdzinājumus; 3) Salīdzinošo – salīdzinot Latvijā izmantotās metodes ar ārvalstīs realizētajām. Atslēgas vārdi : Jaunieši, nepilngadīgie, ieslodzījums, resocializācija.

Bachelor's thesis deals with the topic of resocialization of minors and young adults. The paper analyzes the concept of a minor and a young adult, the characteristics of actions according to the age group, as well as the responsibility of persons in these age groups before the law and the consequences related to offenses. The author of the paper, analyzes the criminal behavior of persons in the specified age groups, also examining the execution of imprisonment - including the serving of punishment in correctional institutions. Within the analysis of the concept of resocialization, this work also looks into goals of the resocialization, applicable to the age group of minors and young adults. After reviewing the institutions and associations that implement age-appropriate resocialization programs and activities, other aspects of resocialization are also considered - the opportunity to obtain education, a profession, as well as to work voluntarily or for a fee, to join addiction reduction programs, and to receive psychological support and quality leisure time. As resocialization is aimed at improving the quality of life of convicts after serving a sentence, all the above-mentioned tasks are mutually important. The aim of the Bachelor’s theses is to research resocialization programs for minors and young people implemented in Latvia, research on regulatory enactments, and insight into the approach used abroad for resocialization of minors and youth, pointing out the problematic aspects and offering solutions. In order to achieve the goals of thesis, the author sets the following tasks: 1) Research of the concept of a minor and a young person in regulatory enactments, its concretization; 2) Analysis and comparison of regulatory enactments, recommendations and other available literature; 3) Research of the institutions, associations and other forms of assistance involved in the re-socialization process, the efficiency of their duties and activities; 4) Research of the goals and approaches to the re-socialization of minors and young people implemented abroad. To achieve the set goals, the author uses several research methods: 1) Analytical method - by reviewing and analyzing regulatory enactments, literature, opinions expressed by other authors; 2) Historical method - comparing modern regulatory enactments with expired legal acts, analysis and comparisons of statistical data of prisons; 3) Comparative - comparing the methods used in Latvia with those implemented abroad. Keywords : juvenile, underage, imprisonment, resocialization .
Resocialization of juveniles and youth in the penitentiory system
Keywords: Juridiskā zinātne; Jaunieši; Nepilngadīgie; Ieslodzījums; Resocializācija