Bikarfēna kristāliskās formas - Āva, Atis (Latvijas Universitāte, 2014)
Darbā ir veikti bikarfēna hidrogēnhlorīda kristālisko fāzu pārejas pētījumi pazemināta mitruma apstākļos, dažādās temperatūrās. Noskaidroti fāzu līdzsvaru relatīvie gaisa mitrumi starp hidrāta un bezūdens formu dažādās temperatūrās un konstruēta fāzu stāvokļa diagramma. Noteikta bikarfēna bāzes pKA vērtība, izmantojot potenciometrisku titrēšanu neūdens vidē, iegūtos rezultātus ekstrapolējot uz tīru ūdens šķīdumu, kā arī izstrādāts modelis pKA vērtības noteikšanai gadījumos, kad bāze ir protonēta gaisā esoša CO2 dēļ. Iegūti sulfāta, nitrāta, karbonāta un hidrogēnkarbonāta sāļi. Bikarfēna bāzes formai, hidrogēnhlorīda bezūdens formai A un B un dihidrāta formai noteikti režģa parametri. Veikti mēģinājumi struktūras risināšanai no PRD datiem.

The crystalline phase transitions of bicarphen have been analyzed under low humidity conditions, in different temperatures. The relative humidity for phase transition equilibrium have been found in different temperatures and the phase transition diagram has been drawn. The pKA value for the conjugated acid of the bicarphen base has been found, using potentiometric titration in a non-aqueous medium, extrapolating the value to pure water. An optimization model has been made for the determination of pKA, if the base has been protonated due to atmospheric CO2. Sulphate, nitrate, carbonate and bicarbonate salts have been found. The lattice parameters for the bicarphen base, anhydrous hydrochloride A and B and bihydrate have been found. Attempts have been made to find the structure of hydrochloride bihydrate from PXRD data.
The crystalline forms of Bicarphen
Keywords: Ķīmija