Līdzvērtīgu iespēju nodrošināšanas problēmas publiskajām un privātajām kapitālsabiedrībām. - Vircavs, Inguss (Latvijas Universitāte, 2023)
Latvijas likumi pārsvarā aizsargā privāto sektoru pret valsts, pašvaldību priekšrocībām, bet nepietiekoši vērtēts jautājums - vai tādējādi netiek samazināta publisko kapitālsabiedrību konkurētspēja. Pētījuma mērķis ir izvērtēt Latvijas likumdošanā noteikto ierobežojumu ietekmi uz publiskajām kapitālsabiedrībām un piedāvāt vadlīnijas konkurences neitralitātes uzlabošanai. Ar ekspertu metodēm noskaidrots, ka līdzšinējā politika ir diskutabla no publisko kapitālsabiedrību attīstības viedokļa. Līdzsvara vadlīnijas pastiprina prasības pret privātiem uzņēmumiem, ja tie izvēlējušies nodrošināt publiskos pakalpojumus vai publisko uzņēmumu ierobežojumus kompensēt ar lielāku rīcības brīvību, piemēram, attīstīt jaunus komercdarbības virzienus. Maģistra darbu veido 4 nodaļas, secinājumi un priekšlikumi ar tekstu uz 98 datorsalikuma lapām, 4 tabulām un 1 attēlu, 27 pielikumiem, izmantojot 127 literatūras un 21 nepublicētas informācijas avotu.

Latvian legislation primarily protects the private sector against the advantages of state and local governments, but the competitiveness of publicly owned enterprises is inadequately evaluated or not reduced accordingly. The aim of the research is to assess the impact of the restrictions established in Latvian legislation on publicly owned enterprises and provide guidelines for improving competitive neutrality. Using expert methods, it was found that the current policy is debatable in terms of the development of public owned enterprises. The balance guidelines impose stricter requirements on private companies if they choose to provide public services, or they compensate for the limitations of public companies by granting them greater freedom of action, such as the ability to develop new lines of commercial activity. The master's thesis consists of 4 chapters as well as conclusions and proposals with a total of 98 pages of text on a computer, 4 tables, 1 figure, and 27 appendices. It draws upon 127 literature and 21 information sources.
Problems of ensuring equal opportunities for public owned and private enterprises.
Keywords: Vadībzinātne; konkurences neitralitāte; intervence; publiskās kapitālsabiedrības; ekonomikas transformācija; darbības jomas