Šakuhači tradicionālajā un mūsdienu kultūrā - Matevičute, Birute (Latvijas Universitāte, 2015)
Bakalaura darbs „Šakuhači tradicionālajā un mūsdienu kultūrā” veltīts japāņu tradicionālā mūzikas instrumenta Šakuhači izpētei tā vēsturiskās attīstības ceļā sākot no tradicionālās pielietošanas Edo periodā līdz pat pielietošanai mūsdienās. Šads pētījums ir vajadzīgs, lai uzskatāmi parādītu to, kur cēlies Šakuhači, tā kulturālo mantojumu un, ka arī mūsdienās šakuhači spēlei un tā vēsturei ir liela nozīme Japānas kultūrā, gan, ka arī tas tiek spēlēts citās pasaules valstīs. Darba mērķis bija parādīt kā Šakuhači flautas pielietojums ir mainījies tās attīstības ceļā no reliģiska mūzikas instrumenta, kuru spēlēja vienīgi mūki sektā līdz mūsdienām, kad tās spēli sajauc kopā ar mūsdienu mūziku. Tika secināts, ka ar Šahukači flautu un tās pielietojumu tās vēsturiskās attīstības laika gaitā ir noticis milzum daudz pārmaiņu, taču neskatoties uz to šī japāņu tradicionālā mūzikas instrumenta mūzika pastāvēs un adoptēsies jebkuriem apstākļiem. Darbs sastāv no trim daļām – pirmajā daļā tika aprakstīta šakuhači izcelsme un teorija. Otrajā daļā tika rakstīts par tās repertuāru un dažādu skolu mūzikas žanriem, bet trešajā daļā tika aprakstītas pārmaiņas ar flautu, kuras notika 20.gadsimtā. Darba apjoms ir 44 lpp, neskaitot titullapu un literatūras sarakstu.

Bachelor thesis "Shakuhachi in traditional and contemporary culture" is devoted to study a traditional Japanese musical instrument called Shakuhachi, it’s historical development way from traditional application which begins in the Edo period until application of it at nowadays. Such study is required to demonstrate the origin of Shakuhachi, its cultural heritage, and that nowadays Shakuhachi plays an important role in Japanese music, and the fact that this flute is also being played in other countries. The aim of this study was to show how the application of Shakuhachi flute has changed on it’s way of development from religious musical instrument, played only by „Fuke” monks until nowadays, when this flute’s music is getting mixed up with popular music genres. It has been concluded, that there has been a lot of changes with Shakuhachi flute and application of it over the time of it’shistorical development, but despite that, this japanese traditional musical instrument and it’s music will adopt at any circumstances. The work consists of three parts – in first part there has been described the origin and the theory of Shakuhachi. In second part there has been written about Shakuhachi’s repertoire and the various schools of music genres related to it and in the third part there has been described the changes with the flute which took place in 20th century. Thesis lenght is 44 pages long, not including the title page and bibliography.
Shakuhachi in Traditional and Contemporary Culture
Keywords: Āzijas studijas; Šakuhači; tradicionālajā; un; mūsdienu; kultūrā