Banku krīžu cēloņi un sekas - Platace, Heidija (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darbs "Banku krīžu cēloņi un sekas" analizē finanšu un banku krīžu būtību, to identificēšanas metodes, kā arī pēta banku krīžu cēloņus, norisi un sekas. Darba mērķis ir izpētīt 2008. gada banku krīzes cēloņus un sekas Beļģijā, Īrijā un Latvijā, īpašu uzmanību pievēršot to ietekmei uz valstu finanšu rādītājiem un banku sistēmas stabilitāti. Darbs atklāj, ka banku krīzes rodas no sarežģītas faktoru mijiedarbības, tostarp pārmērīgas riska uzņemšanās, vājas regulācijas, morālā apdraudējuma un nekustamā īpašuma tirgus nestabilitātes. Analīze uzsver nepieciešamību pēc stingras un modras makroprudenciālas uzraudzības, kas fokusējas uz sistēmisko risku ierobežošanu un banku kapitāla stiprināšanu. Balstoties uz veikto analīzi, secinājumos ir izstrādātas rekomendācijas efektīvai krīžu pārvaldībai un finanšu sektora noturības stiprināšanai.

The bachelor's thesis "Causes and consequences of banking crises" analyzes the nature of financial and banking crises, methods for their identification, as well as studies the causes, course and consequences of banking crises. The aim of the thesis is to study the causes and consequences of the 2008 banking crisis in Belgium, Ireland and Latvia, paying special attention to their impact on national financial indicators and the stability of the banking system. The thesis reveals that banking crises arise from a complex interaction of factors, including excessive risk-taking, weak regulation, moral hazard and instability in the real estate market. The analysis emphasizes the need for strict and vigilant macroprudential supervision, which focuses on limiting systemic risks and strengthening bank capital. Based on the analysis, the conclusions develop recommendations for effective crisis management and strengthening the resilience of the financial sector.
Causes and consequences of banking crises
Keywords: Ekonomika; banku krīze; banku krīžu cēloņi; nekustamais īpašums; sistēmiskais risks; finanšu stabilitāte