Ētikas un angļu valodas integrētas mācības sākumskolā - Gailīte, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2015)
Maģistra darbā „Ētikas un angļu valodas integrētas mācības sākumskolā” ir pētīti divi aspekti: ētika kā zinātne un prakse mūsdienu izglītības kontekstā un satura un valodas integrēto mācību iesaiste sākumskolas mācību procesā. Teorētiskajā daļā tiek aplūkota ētika kā filozofijas apakšnozare un kā mācību priekšmets sākumskolā, kā arī tiek izzināti satura un valodas integrēto mācību principi. Šī maģistra darba ietvaros ir analizēta ētikas zinātne un prakse, izceļot mūsdienu problēmjautājumus, piemēram, ekoloģiskā ētika vai ētika politikā. Ir aplūkots ētikas mācību priekšmets – tā aktualitāte, kvalitāte un iespējamie problēmrisinājumi, gan teorētiski, gan arī praktiskajā pētījumā. Salīdzinot morālās izglītības iezīmes un izaicinājumus Latvijas un pasaules līmenī, veidojas ideja par satura un valodas integrētām mācībām kā alternatīvu jau esošajām pieejām. Maģistra darba empīriskajā daļā ir veikts pētījums par ētikas un angļu valodas integrētām mācībām sākumskolā. Ekspertu intervijās ar sākumskolas un ētikas skolotājām un augstskolu pasniedzējām, kuras sagatavo materiālu satura un valodas integrēto mācību pedagogu lekcijām un kursiem, ir noskaidrota vērtībizglītības un mācību priekšmetu integrēšanas nozīme mūsdienās. Ir īstenotas ētikas un angļu valodas integrētas mācības 2. klasē. Iesaistītie skolēni sniedz savu refleksiju anketēšanā mācību semestra izskaņā. Balstoties uz veikto teorētisko un empīrisko pētījumu, ir izstrādātas rekomendācijas dažādām mērķgrupām.

Master’s thesis „Ethics and English Integrated Learning in Primary School” contains two aspects: ethics as science and praxis in the context of contemporary education and involvement of content and language integrated learning in primary school education. In theoretical part of the Paper ethics is researched as philosophy sub-sector and as a subject in primary school. Principles of content and language integrated learning are found out as well. The science and practice of ethics are analyzed through this Paper highlighting contemporary issues, for example, ecological ethics and ethics in politics. Ethics as a school subject is examined in both theoretical and practical research by its topicality, quality and the potential solutions of issues. While comparing the features and challenges of ethical education in Latvia and the rest of the world, an idea of content and language integrated learning comes up as an alternative to the existent methods. The research part of the Paper consists of studies about Ethics and English integrated learning in primary school, including expert-interviews with primary school and Ethics teachers and higher education lecturers who prepare lectures and courses for content and language integrated learning teachers. Interviews occur to find out the role of value education and subject integration nowadays. Ethics and English integrated learning is practiced in Grade 2. The involved learners give their reflection in a questionnaire at the end of the semester. Recommendations for different target groupes based on the theoretical and research part studies are made.
Ethics and English Integrated Learning in Primary School
Keywords: Pedagoģija; ētika; angļu valoda; saturs; kompetence; integrēšana