Fotosintēzi raksturojošo rādītāju izmaiņas vasaras rapša lapās atkarībā no slāpekļa un sēra mēslojuma - Mintāle, Zane (Latvijas Universitāte, 2009)
Sakarā ar plašajām rapša izmantošanas iespējām, strauji pieaug pieprasījums pēc kvalitatīvākas sēklu ražas. Lai iegūtu augstus ražas rādītājus, nepieciešams augus papildus mēslot. No makroelementiem rapsim ir pastiprināta vajadzība pēc slāpekļa un sēra. Augu jaunās lapas, kas tikko beigušas attīstību, vislabāk parāda barības elementu apgādes līmeni. Darba mērķis – skaidrot hlorofila satura un hlorofila a fluorescences rādītāju izmaiņas vasaras rapša ‘Senator’ un ‘Stratos’ lapās atkarībā no sēra un slāpekļa minerālelementu piegādes. Darba veikšanai izmantoja hlorofilmetru Minolta SPAD-502, Handy PEA iekārtu un Camspec M501 Single Beam UV/Visible spektrofotometru. Noskaidrojām, ka pastāv tieša korelācija starp absolūto hlorofila daudzumu un SPAD vienībām vasaras rapša lapās. Pēc fluorescences rādītājiem nekonstatējām būtisku atšķirību starp kontroles un izmēģinājuma variantu augiem minerālelementu ietekmē. Bakalaura darbs izstrādāts LU BF 2009. gadā. Atslēgas vārdi: Brassica napus, sēra mēslojums, slāpekļa mēslojums, hlorofils, fluorescences rādītāji.

According to wide oilseed rape using opportunities, rapidly increases request for good quality seed yield. To get high seed yield rates it is necessary to add fertilizer. Oilseed rape has high requirement for nitrogen and sulphur. Young leaves which ended development significantly shows nutritive element supply level in plants. The aim of the work was to explain changes of chlorophyll content and chlorophyll a fluorescence parameter in spring oilseed rape ‘Senator’ and ‘Stratos’ leaves under sulphur and nitrogen mineral elements supply. Minolta SPAD-502, Handy PEA and Camspec M501 Single Beam UV/Visible spectrophotometer were used. We cleared up that there are close correlation between total chlorophyll content and SPAD readings in spring oilseed rape leaves. We did not observe significant changes of fluorescence parameters between control and trial variants influenced by mineralelements. Bachelor work was performed in the University of Latvia, Faculty of Biology in 2009. Key words: Brassica napus, sulphur fertilizer, nitrogen fertilizer, chlorophyll, fluorescence parameters.
Changes of photosynthesis-related parameters in summer rape leaves in dependence on nitrogen and sulphur nutrition
Keywords: Bioloģija