Sonets mūsdienu latviešu literatūrā: Leona Brieža dzejoļu krājuma „Agrais pavasaris” analīze - Pinčuka, Agnese (Latvijas Universitāte, 2014)
Bakalaura darbā „Sonets mūsdienu latviešu literatūrā: Leona Brieža dzejoļu krājuma „Agrais pavasaris” analīze” pētītas soneta kā dzejas formas īpatnības, analizējot Leona Brieža sonetu krājumu un salīdzinot to ar soneta formu tās tradicionālajā izpratnē. Darbā pētītas soneta forma, tās rašanās un attīstības vēsture pasaulē un Latvijā. Krājuma „Agrais pavasaris” analīzē uzmanība pievērsta sonetu formai, atklājot rindu un atskaņu izkārtojuma specifiku un salīdzinot to ar tradicionālo izpratni par sonetu. Ir atklāta pavasara tēla nozīme krājuma poētikā. Sonetos ir apskatīta dzejnieka izteiksmes transformācija, kas atklājas, autoram iztēlojoties sevi latviešu un cittautu dzejnieku vietā, veltot sonetus to mīļotajām, cenšoties līdzināties to izteiksmei.

Bachelor’s work „Sonnet in Contemporary Latvian Literature: the Analyses of Leons Briedis Collection of Poetry „Agrais pavasaris”” is researching a features of a sonnet as a poetic form by analyzing Leons Briedis collection of sonnets and comparing it with a sonnet form in its traditional comprehension. The sonnet form, its origin and development history in the world and Latvia is investigated in this work. In the analyses of collection “Agrais pavasaris” attention is paid to the form of these sonnets by revealing specific character of lines and rhyme organization and by comparing it with a traditional comprehension about the sonnet. Spring image meaning is revealed in the poetics of collection. The transformation of poet’s mode of expression is examined, that comes out when author imagines himself like would be on other poets place by dedicating sonnets to their beloved and aiming to emulate their poetic expression.
Sonnet in Contemporary Latvian Literature: the Analyses of Leons Briedis Collection of Poetry ”Agrais pavasaris”
Keywords: Filoloģija