Lentinula edodes (Berk.) pegler sēņu ekstraktu antimikrobiālā iedarbība - Asavina, Natalija (Latvijas Universitāte, 2013)
Kultivējamo sēņu, galvenokārt, šitakē sēnes L.edodes un lakas plakanpiepes G.lucidum, bioloģisko īpašību pētīšana ir viens no Mikrobioloģijas un Biotehnoloģijas katedras pētījumu virzieniem. Šīs sēnes satur dažādas bioloģiski aktīvas vielas, kuras spēj uzlabot veselību un dažiem sēņu ekstraktiem piemīt antimikrobiālā aktivitāte pret mikroorganismiem. Tika pārbaudīta L.edodes un G.lucidum sēņu dažādu ekstraktu iedarbība uz Gram+ un Gram baktērijām, kā arī uz mikroskopiskas sēnes Candida sp.. Pētījumā tika izmantotas sekojošas metodes: agara difūzijas metode, un tieša kontakta metodes: sērijveida divkāršā atšķaidījuma metode šķidrajās barotnēs, pilināšanas metode un baktēriju audzēšana H agarā. Antimikrobiāla aktivitāte novērota tikai izmantojot kontakta metodes šitakē ekstraktiem. Tika noteikta minimālā inhibējoša koncentrācija L. edodes sēņu ekstraktiem. Šitakē ekstraktu antibakteriālā aktivitāte saglabājas 1.5 – 2 mēnešu laikā pēc sagatavošanas glabājot pie +4°C.

The research of Shiitake L.edodes and G.lucidum mushroom biological properties is the one of LU Microbiology and Biothenology department research directions. L.edodes and G.lucidum mushrooms contain plenty of biologicaly active substances, that can improve the health and some of mushroom extracts has antimicrobial activity. In this bachelor thesis were examined L.edodes and G.lucidum mushroom various extract impact on Gram-positive, Gram-negative bacteria, as well as microscopic mushroom Candida sp. In the research were used following methods: non-direct contact method – agar diffusion; and some direct contact methods like drop method, bacteria growing on H agar with extract and bacteria growing in liquid media. Antimicrobial activity was observed only using direct contact methods. As well was determined minimal inhibitive concentration for L.edodes mushroom extracts. Shiitake extract antimicrobial activity remain for about 1.5 – 2 months stored in +4°C.
Antimicrobial impact of Lentinula edodes (Berk.) pegler mushroom extracts
Keywords: Bioloģija