Gaisa aerosolu daļiņu mērījumi iekštelpās un āra vidē - Ivanovs, Vladimirs (Latvijas Universitāte, 2016)
Gaisa aerosolu daļiņu mērījumi iekštelpās un āra vidē. Ivanovs V., zinātniskā vadītāja Doc., Dr. ķīm. Osīte A. Bakalaura darbs, 36 lappuses, 19 attēli, 0 tabulas, 27 literatūras avoti. Darbs uzrakstīts latviešu valodā. Literatūras apskatā ir apkopota literatūra par gaisa piesārņojumu, aerosola daļiņu, tas veidošanas avotiem un analīzes metodēm. Veikti gaisa aerosolu koncentrāciju mērījumi, izmantojot putekļu monitoru Grimm EDM107. Aerosolu koncentrāciju mērījumi bija veikti iekštelpās un āra vidē raksturojot dažādu sadzīvē pielietotu degšanas procesu rezultātā radušos aerosolu daļiņu koncentrācijas. Kā arī bija veikta Rīgas pilsētvidē ņemtu aerosolu analīze ar induktīvi saistītās plazmas masspektrometrijas metodi. Kā paraugu sagatavošanas metode analīzei bija izvelēta skābju mineralizācijas metode.

Measurements of indoor and outdoor airborne particles. Ivanovs V., supervisor Doc., Dr. chem. Osite A. Bachelor’s thesis, 36 pages, 19 figures, 0 tables, 27 literature references. The work is written in Latvian. Literature review contains an analysis of the literature about air pollution, aerosol, aerosol sources, as well as methods of aerosol analysis have been investigated. Air aerosol concentration measurements has been made using a dust monitor Grimm EDM107. Aerosol concentration measurements were performed indoors and outdoors. Characterizing aerosol particle concentrations as a result of everyday life’s practicing different burning process. The aerosol samples were also taken in the urban environment of Riga. Aerosol samples were analyzed using inductively coupled plasma masspectrometry. Acid digestion method was used as a sample preparation method for the analysis.
Measurements of indoor and outdoor airborn particles
Keywords: Ķīmija; GAISA PIESĀRŅOJUMS; GAISA KVALITĀTE; AEROSOLI; ICP-MS; DIHOTOMAIS IMPAKTORS