Paleoģeogrāfiskie apstākļi Lubāna mitrāja Aboras apmetnes apkārtnē akmens laikmetā - Reire, Elīna (Latvijas Universitāte, 2022)
Reire, E. 2022. Paleoģeogrāfiskie apstākļi Lubāna mitrāja Aboras apmetnes apkārtnē akmens laikmetā. Bakalaura darbs. Rīga, Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultāte, Latvijas Universitāte. Lubāna ezera un Lubāna līdzenuma sarežģītās ģeoloģiskās attīstības rezultātā dažādās vietās Lubāna apkārtnē ir izveidojušies atšķirīgi paleoģeogrāfiskie apstākļi. Paleoģeogrāfisko apstākļu atšķirības un izmaiņas laika gaitā Lubāna ezera apkārtnē ir būtisks faktors, kas ietekmējis gan akmens laikmeta apmetņu izvietojumu, gan cilvēku nodarbošanos un dzīves apstākļus. Lai gūtu priekšstatu par vides izmaiņām akmens laikmetā un to, kā tās ietekmējušas apdzīvotību apmetnēs senā Lubāna krastos, bakalaura darba ietveros veikts pētījums Aboras I akmens laikmeta apmetnes un tās tuvējās apkārtnes teritorijā, kā rezultātā iegūta informācija, kā, mainoties vides apstākļiem, mainās un reaģē citi parametri, ko, savukārt, var izmantot kā pamatu nākotnes izmaiņu prognozēm. Pētījuma ietvaros tika veikti lauka darbi, tai skaitā arheologu izrakumu laukumā iegūti nogulumu paraugi, kā arī tika veikti laboratorijas darbi: karsēšanas zudumu, sporu – putekšņu un makroatlieku analīzes. Pētījumā secināts, ka mainīgais paleoveģetācijas sastāvs nogulumos norāda uz mainīgiem nogulumu uzkrāšanās apstākļiem, ko ietekmējušas Lubāna ezera ūdens līmeņa svārstības, ka arī klimata mainība.

Reire, E. 2022. Paleogeographical conditions in the vicinity of the Abora settlement of the Lubāna wetland during the Stone Age. Bachelor’s Thesis. Rīga, Faculty of Geography and Earth Sciences, University of Latvia. As a result of the complex geological development of Lake Lubāns and the Lubāns Plain, different paleogeographical conditions have developed in different places around Lubāns. Differences and changes in paleogeographical conditions over time in the vicinity of Lake Lubāns are an important factor influencing both the location of Stone Age settlements and people's occupation and living conditions. In order to get an idea of the environmental changes in the Stone Age and how they affected the population in the settlements on the banks of the ancient Lubāna, a study was conducted in the territory of the Stone Age settlements of Abora and its immediate surroundings, which provides information on how other parameters, which in turn can be used as a basis for forecasting future changes. Within the framework of the research, field works were performed, including sediment samples obtained in the excavation area of archaeologists, as well as laboratory works were performed: loss on ignition, spore – pollen and macroscopic remain analysis. Research concludes that the changing composition of paleogeneration in sediments indicates changing conditions of sediment accumulation, which have been influenced by fluctuations in the water level of Lake Lubāns, as well as climate variability.
Paleogeographical conditions in the vicinity of the Abora settlement of the lubana wetland during the stone age
Keywords: Ģeogrāfija; ūdens līmeņa izmaiņas; kultūrslānis; paleoveģetācija; nogulumi