Režīma maiņa Latvijā: pilsonības institūta izveidošanas gaita - Vanags, Mārtiņš (Latvijas Universitāte, 2010)
Bakalaura darbs Režīma maiņa Latvijā: pilsonības institūta izveidošanas gaita tika veidots ar mērķi apzināt režīma maiņas procesā Latvijā iesaistītos aktorus, viņu stratēģijas un izanalizēt pilsonības likuma pieņemšana gaitu, par analīzes pamatvienību izraugoties Filipa Šmitera un Guilermo O’Donela teorētisko modeli. Darba teorētiskajā daļā tika izraudzīta no esošajām demokratizācijas teorijām – modernizācijas teorijas, strukturālisma un režīma maiņas teorijas – pēdējā, jo tā visveiksmīgāk skaidro notikušos demokratizācijas procesus un režīma maiņas Centrālās un Austrumu Eiropas valstīs, galveno akcentu liekot tieši uz elites nozīmes procesu uzsākšanā un vešanā, kā arī dažādu paktu slēgšanā ar mērķi vienoties par spēles noteikumiem un īstenot režīma maiņu nevardarbīgā ceļā. Darbā tika izvirzīta hipotēze – 1994.gadā apstiprinātais Pilsonības likums pārkāpa režīma maiņas procesā no 1985.gada līdz 1990.gadam Latvijā panāktās vienošanās – ir darba centrālais uzstādījumus, kuru pārbaudot darba praktiskajā daļā tika analizēta režīma maiņas Latvijā laika posmā no 1985.gada līdz 1990.gada, identificējot galvenos aktorus un to rīcības stratēģijas. Noslēdzošajā daļā tika meklēta atbilde uz pētnieciskās problēmas izvirzīto jautājumu, vai režīma maiņas procesā Latvijā pie varas esošās politiskās elite vidū vai ar citiem politiskajiem spēkiem tika slēgtas vienošanās par pilsonības jautājumu? Nobeigumā tika secināts, ka Latvijas Tautas frontes, kas apvienoja ļoti plaša spektra organizācijas un atšķirīgus viedokļus, programmā un priekšvēlēšanu solījumos Augstākās Padomes 1990.gada 18.marta vēlēšanās tika izteikta apņemšanās piešķirt pilsonību arī cittautiešiem, nešķirojot tos pēc nacionalitātes principa, kas saskaņā ar Šmitera un O’Donela teorētisko modeli ir saskatāmas pakta pazīmes. Attiecīgi pieņemot 1994.gada Pilsonības likumu, kas paredzēja izslēdzošo pilsonības modeļa apstiprināšanu, tika pārkāpti minētie pakti, kas rezultējās etnisko attiecību saasināšanā starp latviešiem un cittautiešiem un negatīvi ietekmēja tālāko demokrātijas attīstību Latvijā. Līdz ar to tika secināts, ka darbā izvirzītā hipotēze ir pierādīta.

The objective of bachelor’s paper Regime Transition in Latvia: the Formation of Citizenship Institute was to acknowledge in Latvia’s regime transition involved actors, their strategies and to analyze the adaption of citizenship law. As the theoretical analyze prism was chosen theoretical model of Philippe Schmitter and Guillermo O’Donnell, who represent regime transition theory. In the theoretical part of the paper from existing theories of democratization – modernization theory, structuralism and regime transition theory – was chosen the last one, because it successfully explains the occurred democratization processes and regime transitions in Central and Eastern Europe countries, bringing to the forefront the role of elites in regime transition opening and leading, also emphasizing the importance of conclusion of pacts, hence agreeing on the rules of the transition and settling the processes without violence. The hypotheses of the paper – In 1994 passed Citizenship law violates the pacts, concluded during the regime transition from 1985 until 1990 year in Latvia – was tested in the empirical part of the paper, analyzing regime transition in Latvia from 1995 till 1990, identifying the main actors and their strategies of the action. In the concluding part of the paper was answered on the research problem, which was formulated as following question – was there concluded any pacts on citizenship issue among political elite or other political actors during regime transition in Latvia? In the concluding part of the paper were drawn conclusions that Latvia’s Popular Front, which united a very wide spectrum of organizations and different opinions, in its political program and preelection promises before elections of Supreme Council, held on 18th of 1990, expressed political will to provide citizenship for all aliens, not discriminating them by nationality, which, according to Schmitter and O’Donnell theoretical model, is regarded as pact conclusion. Passing the Citizenship law in 1994, which anticipated the adaption of the discriminating citizenship model, were violated the concluded pacts during regime transition in Latvia, and that accordingly resulted in the strained ethnical relationships between Latvians and aliens and has bad influence on the development of democracy in Latvia. Hence it was concluded, that the hypotheses of the paper has been verified.
Regime Transition in Latvia: the Formation of Citizenship Institute
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija)