Grupēšanas principi lietotāju saskarnēs - Grāmatiņš, Rihards (Latvijas Universitāte, 2024)
Vizuālās lietotāja saskarnes nodrošina efektīvu mijiedarbību starp indivīdiem jeb lietotājiem un informācijas sistēmām. Šīs mijiedarbības pamatā ir vizuālo elementu grupēšana, kas ir viens no pamatprocesiem lietotāja vizuālajā uztverē. Šī darba mērķis ir iegūt padziļinātu izpratini par dažādu grupēšanas principu – tuvuma, līdzības un kopējā apgabala - ietekmi uz meklēšanas laiku un vizuālo lietotāju uzmanību, kas tiks reģistrēts ar acu kustību pieraksta rīku. Pētījuma dalībniekiem tiks doti vizuālās meklēšanas uzdevumi speciāli izstrādātās saskarnēs, kuras tiks mainītas atkarībā no dažādiem grupēšanas principiem, kamēr acs kustību pieraksta iekārta fiksēs skata uzvedību, fiksācijas un saskādes. Pētījums paredz analizēt un novērtēt, kā atsevišķi grupēšanas principi ietekmē ne tikai vizuālās meklēšanas ātrumu, bet arī acu kustību mērījumus. Pētījums sniegs empīriskus rezultātus, ko potenciāli būs iespējams izmantot kā vadlīnijas mērķtiecīgai grupēšanas principu pielietošanai saskarņu veidošanā. Tādējādi saskarņu izstrādātāji un dizaineri šos rezultātus varēs izmantot, lai uzlabotu lietotāju pieredzi un konkrētu uzdevumu veikšanas efektivitāti, veicinot lietotājiem draudzīgu saskarņu izstrādi.

Title of master’s thesis: Grouping principles in user interfaces Visual user interfaces enable interaction between individuals or users and information systems. The basis of this interaction is the grouping of visual elements, which is one of the basic processes in the user's visual perception. The aim of this work is a deeper understanding of the effects of different grouping principles - proximity, similarity, and common area - on search time and visual attention of users, whose eye movements will be recorded with an eye movement recording device. Research participants will be given visual search tasks in specially designed interfaces, which are modified according to different grouping principles, while an eye movement recording device records gaze behavior, fixations, and gazes. The study aims to analyze and evaluate how certain grouping principles affect not only visual search speed but also eye movement measurements. The study will provide empirical results that can potentially be used as guidelines for the targeted application of grouping principles in the design of interfaces. Thus, interface developers and designers will be able to use these results to improve the user experience and the efficiency of performing specific tasks, contributing to the development of user-friendly interfaces. The study aims to analyze and evaluate how certain grouping principles affect not only visual search speed but also eye movement measurements. The study will provide empirical results that can potentially be used as guidelines for the targeted application of grouping principles in the design of interfaces. Thus, interface developers and designers will be able to use these results to improve the user experience and the efficiency of performing specific tasks, contributing to the development of user-friendly interfaces. Keywords: Grouping principles, Eye movement measurements, Visual search, User interfaces
Perceptual grouping principles in user interfaces
Keywords: Datorzinātne; Grupēšanas principi; Acu kustību mērījumi; Vizuālā meklēšana; Lietotāju saskarnes