"Kopīgā un atsevišķā manta laulāto likumiskajās mantiskajās attiecībās " - Lapa, Madara (Latvijas Universitāte, 2014)
Laulāto manta ir nozīmīgs laulības institūta elements, kas skar topošos vai esošos laulātos, tāpēc šī darba mērķis ir izpētīt un izanalizēt laulāto kopīgās un atsevišķās mantas regulējumu Latvijā, Lietuvā, Igaunijā un Krievijā, kā arī Latvijas Padomju Sociālistiskajā Republikā laulāto likumisko mantisko attiecību ietvaros, un rast ieteikumus, lai uzlabotu šī brīža Latvijas regulējumu. Autore analizējot un salīdzinot normatīvos regulējumus, tiesu praksi un juridisko literatūru ir nonākusi pie secinājumiem par to, kāda manta ietilpst laulāto kopīgajā un atsevišķajā mantā, un ir noskaidrojusi ar ko atšķiras valstu normatīvie regulējumi par šo tēmu, kā arī ir nonākusi pie ierosinājumiem, kā uzlabot šī brīža regulējumu.

In institute of marriage the property of the spouses is very important element which can affect prospective or existing spouses, and therefore the purpose of this work is to explore and to analyse the regulation of Latvia, Lithuania, Estonia and Russia, and also of the Soviet Socialistic Republic of Latvia about the joint and separate property of the spouses in lawful property relations, and to find suggestion that can make better the current regulation of the Latvia. The authoress, who analysed and compared laws, case laws and legal literature, has come to conclusion about the property which is included in joint or separate property of the spouses, and has found differences between national regulations about this theme, and also the authoress has come to suggestions that can make better the current regulation of the Latvia.
"The joint and separate property in lawful property relations of the spouses"
Keywords: Juridiskā zinātne