Stereoredzes kvalitāte un acu kustību parametri dažādos skata virzienos - Parfjonova, Aija (Latvijas Universitāte, 2023)
Maģistra darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 43 lapām, satur 18 attēlus un 5 tabulas un 73 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis: novērtēt stereoredzes kvalitāti un acu kustību parametrus veicot dažāda veida uzdevumus, kas lokalizēti deviņās ekrāna pozīcijās. Pētījuma daļā piedalījās 20 dalībnieki ar vidējo vecumu 24 gadi. Katram dalībniekam bija jāveic trīs uzdevumi: lasīšanas uzdevums, stereoattēla novērtējums un objekta fiksācija. Mērījumu veikšanai tika izmantota Tobii Pro Fusion acu kustību reģistrēšanas iekārta. Visi testi tika veikti 65 cm attālumā no ekrāna, izmantojot galvas balstu stabilākas fiksācijas nodrošināšanai. Rezultāti: Statistiski būtiski fiksācijas datu atšķirības indivīda ietvaros x un y asīs salīdzinājumā ar visu dalībnieku rezultātiem. Būtiskas lasīšanas fiksācijas ilguma atšķirības starp centru un perifēriju. Stereoasuma nekrustotā disparitāte ir izteikti grūtāk izšķirama salīdzinot ar krustoto disparitāti un grūtības pakāpe pieaug palielinoties perifērijai. Atslēgas vārdi: acu kustības, krustotās un nekrustotā disparitāte, fiksācijas ilgums, fiksācijas precizitāte.

The master's thesis is written in Latvian on 43 pages, contains 18 images and 5 tables and 73 references to literature sources. The purpose of the work: to assess the quality of stereovision and eye movement parameters by different tasks localized in nine positions of screen. 20 participants with an average age of 24 years were tested. Each participant had three tasks to perform – reading task, the assessment of stereovision and fixation“Tobii Pro Fusion”eye tracker was used for the eye movement recording measurements. All tests were carried out at a distance of 65cm from the computer screen using a head support to ensure a more stable fixation. Results: Statistically significant differences in fixation data within an individual in x and y axes compared to those of all participants. Significant differences in the duration of the reading fixation between the center and the periphery. The uncrossed disparity of stereovision is more difficult to distinguish compared to crossed disparity and the degree of difficulty increases with amount of periphery. Keywords: eye movements, crossed and uncrossed disparity, fixation duration, the accuracy of fixation.
Stereovision Quality and Eye Movement Parameters in Different Gazes
Keywords: Fizika; acu kustības; krustotās un nekrustotā disparitāte; fiksācijas ilgums; fiksācijas precizitāte