Kvantu algoritmi uzdevumiem ar mainīgo izpildes laikiem - Andrejevs, Vladimirs (Latvijas Universitāte, 2024)
Darba uzdevums ir izpētīt kvantu algoritmus uzdevumiem, kuriem katram mainīgam x ir savs vērtības lasīšanas laiks t(x). Meklēšanas algoritmi pamatā ir balstīti uz ideju, kā atrast elementu no saraksta, kas atbilst prasītam nosacījumam. Grovera meklēšana risina šo problēmu ar 𝑂̃(√𝑛) pieprasījumiem, savukārt katram pieprasījumam var būt savs izpildes laiks. Darba ietvaros notiek dažādu algoritmu pētīšana, kādā veidā zināms vai nezināms vērtības lasīšanas laiks ietekmē uz kopēju algoritma ātrdarbību.

The purpose of this paper is to research quantum algorithms for problems where input data consists of variables with different access time t(x). Searching algorithms are mainly based on the idea of finding any element from the list according to specific filters. Grover search solves this problem using 𝑂̃(√𝑛) queries however each query may have different execution time. In this document multiple algorithms are researched to find out the impact of known and unknown times to the whole algorithm working time.
Quantum algorithms for problems with variable execution times
Keywords: Datorzinātne; kvantu algoritmi; meklēšanas problēma; algoritmi ar mainīgo izpildes laikiem; eksponenciāla meklēšana