Vēja ietekme uz mājas strazda Sturnus vulgaris migrācijas lidojumiem - Priedniece, Ance (Latvijas Universitāte, 2024)
Migrācijai ir būtiska ietekme uz putnu stāvokli visa ikgadējā cikla laikā, taču ir pieejams maz informācijas par putnu uzvedību migrācijas laikā un vēja ietekmi uz migrācijas lidojumiem. Lai noskaidrotu vēja ietekmi uz mājas strazdu Sturnus vulgaris migrācijas lidojumiem, izmantoti multi-sensoru ģeolokatori un dati analizēti ar R paketi GeopressureR 26 Latvijā ligzdojošajiem mājas strazdiem. Izsekotie mājas strazdi ziemošanas vietās, galvenokārt Britu salās, nonāk, izmantojot divas migrācijas stratēģijas – ar vasaras migrāciju vai bez. Iespējams, ir izdevīgi veikt vasaras migrāciju, jo tad vēja palīdzība migrācijā uz ziemošanas vietām ir lielāka. Visticamāk mājas strazdi pielāgojas sezonālajiem vēja apstākļiem, pavasarī izmantojot vēja palīdzību un lidojot augstāk, bet rudenī samazinot negatīvo vēja ietekmi un lidojot zemāk.

Migration has a significant impact on the condition of birds throughout the annual cycle, but little is known about in-flight behaviour and the effect of wind on migratory flights. Multi-sensor geolocators were used to characterise the effect of wind on migratory flights of the Common Starling Sturnus vulgaris. The recorded data from 26 Starlings breeding in Latvia were analysed using the R package GeopressureR. Tracked Starlings reach their wintering grounds, mainly in the British Isles, using two migration strategies – with and without summer migration. Engaging in the summer migration is likely advantageous because wind support is higher in summer. Most likely, Starlings adapt to seasonal wind conditions, flying higher and taking advantage of wind support (tailwinds) in spring, but flying lower and minimising the negative effect of (head)winds in autumn.
Migratory flights of the Common Starling Sturnus vulgaris: the role of wind
Keywords: Bioloģija; migrācijas lidojums; vēja ietekme; mājas strazds; Sturnus vulgaris; multi-sensoru ģeolokatori