Centrālo banku digitālā valūta kā nākotnes nauda - Ivanova, Viktorija (Latvijas Universitāte, 2024)
Digitalizācija ir viena no svarīgākajām lomām sabiedrībā un vispār pasaulē, kas ietekmē ne tikai tehnoloģiju attīstību, sabiedrības attīstību un adaptāciju inovācijām, bet tā skar arī ekonomikas attīstību. Vārds “digitāls” nozīmē ne tikai tehnoloģijas kopumā, ko daudzi asociē ar ierīcēm, piemēram, telefoniem, datoriem, gudrām tehnikām, gudrām mājām, bet tas apzīmē arī digitālās valūtas. Digitālās valūtas arvien biežāk tiek izmantotas pētniecībā. Digitālais eiro sabiedrībai ir aktuāls, jo tas tiek plānots kā līdzeklis, kas papildinātu esošās naudas formas un nodrošinātu lietotājiem jaunus veidus, kā veikt maksājumus un veicinātu finanšu iekļaušanu, tāpēc sabiedrības viedoklis un attieksme ir būtisks digitālās valūtas īstenošanā, jo tas nosaka digitālās valūtas lomu nākotnē. Darba mērķis ir pētīt un novērtēt kā centrālās bankas digitālās valūtas ieviešana Eiropā ietekmēs sabiedrības attieksmi. Lai sasniegtu darba mērķi, pētījuma ietvaros, tika veikta sabiedrības anketēšana, kā arī tika analizēti literatūras avoti. Pēc informācijas iegūšanas tika veikta datu apstrāde.

Digitization is one of the most important roles in society and in the world in general, which affects not only the development of technology, the development of society and adaptation to innovations, but it also affects the development of the economy. The word “digital” does not only mean technology in general, which many associate with devices such as phones, computers, smart appliances, smart houses, but it also refers to digital currencies. Digital currencies are increasingly used in research. The digital euro is relevant to society as it is planned as a means to complement existing forms of money and provide users with new ways to make payments and promote financial inclusion, therefore public opinion and attitude is essential in the implementation of digital currency as it determines the role of digital currency in future. The aim of the work is to study and assess the impact of the introduction of a central bank digital currency in Europe on public attitudes. In order to achieve the goal of the work, as part of the research, a survey of the public was conducted, as well as literature sources were analyzed. After obtaining information, data processing was carried out.
Central Bank Digital Currency as the Money of the Future
Keywords: Ekonomika; Digitalizācija; Centrālās bankas digitālā valūta; Centrālo banku digitālās valūtas pilotprojekti; Digitālais eiro; Sabiedrības attieksme pret digitālā eiro ieviešanu