G.Rasputina vērtējums laikabiedru atmiņās un vēstures literatūrā - Leimane, Alise (Latvijas Universitāte, 2014)
Grigorijs Rasputins jau dzīves laikā kļuva par mitoloģizētu personu, kas atspoguļojās arī laikabiedru atmiņās, kurās parādās vai nu nostāsti par viņu, vai arī attiecīgās personas nostāja pret viņu. Bakalaura darba mērķis ir izpētīt G. Rasputina vērtējumu laikabiedru memuāros un vēstures literatūrā, kā arī salīdzināt savā starpā gūtos vērtējumus. Izvērtējot visus vērtējumus, var secināt, ka atšķirībā no tā laika tendences vēstures literatūrā nomelnot Rasputinu, mūsdienu vēstures literatūrā vēsturnieku vidū parādījās tendence attaisnot viņu. Taču neskatoties uz to, šī cilvēka biogrāfija nav īsti skaidra līdz pat mūsdienām.

During his lifetime Grigory Rasputin had already become a mythologized person, which reflects in the memoirs of his contemporaries, in which there appears to be stories about him or the corresponding person’s position against him. The objective of this bachelor’s thesis is to explore and compare the valuations of Rasputin in the memoirs of his contemporaries and the historical literature. Thus evaluating all valuations, it can be concluded that unlike the tendency of the previous ages, which mostly resembled the denigration of Rasputin, in modern day literature there is a trend among historians to justify him. Nevertheless the biography of this man remains obscure to the present day.
The valuation of G.Rasputin in the coeval memoirs and in literature of history
Keywords: Vēsture