Atbalsta pasākumi sievietēm ar psihoemocionāla stāvokļa izmaiņām vēlīnā pēcdzemdību periodā - Boreja, Laura (Latvijas Universitāte, 2017)
Bakalaura darba tēma ir “Atbalsta pasākumi sievietēm ar psihoemocionāla stāvokļa izmaiņām vēlīnā pēcdzemdību periodā”. Pētījuma mērķis ir noskaidrot atbalsta pasākumus vēlīnā pēcdzemdību periodā sievietēm ar psihoemocionālām stāvokļa izmaiņām. Pētījuma uzdevumi ir izpētīt un izanalizēt zinātnisko literatūru par psihoemocionāliem traucējumiem pēcdzemdību periodā. Raksturot Betijas Ņūmenas (Betty Neuman) Slodzes samazināšanas toriju un saistīt to ar pētījuma tēmu, veikt pētījumu un intervēt respondentus, apstrādāt un izanalizēt iegūtos datus, izveidot secinājumus un priekšlikumus. Pētījuma jautājums - kādi ir atbalsta pasākumi sievietēm ar psihoemocionāla stāvokļa izmaiņām vēlīnā pēcdzemdību periodā? Pētniecības instruments – strukturēta intervija. Pētījuma ietvaros tika nointervēti 8 respondenti. Pētījuma rezultāti tika apkopoti un izanalizēti. Pētījuma būtiskākie secinājumi: Respondenti kopumā labi pārzin pazīmes pēc kurām noteikt, ka sievietei varētu būt psihoemocionāli traucējumi vēlīnā pēcdzemdību periodā. Respondenti iesaka pēcdzmedību aprūpē iesaistīt vecmātes vai dūlas, kas uzlabotu vēlīno pēcdzemdību aprūpi un savlaicīgi novērtētu sievietes psihoemocionālo stāvokli. Ne visi respondenti ir informēti par pieejamajām palīdzības iespējām sievietēm ar psihoemocionāliem traucējumiem vēlīnā pēcdzemdību periodā Latvijā. Darbs sastāv no 50 lappusēm, izmantoti 33 literatūras avoti, 2 attēliem, 7 kontentanalīzes tabulas.

The title of the dissertation is “Support measures for women with psycho-emotional changes in late postpartum period”. The aim of the research is to find out support measures for women with psycho-emotional changes in late postpartum period. The tasks of the research are to study and analyze scientific literature about evaluation of psycho emotional state of women during the late postpartum period. Characterize the Betty Neuman Load-reduction theory and relate it with the theme of research, to carry out the research, and interviewing respondents, to process and analyze obtained data, to formulate conclusions and suggestions. The question of the research – What are the supporting measures for women with psycho-emotional changes in the late postpartum period? Instrument of the research – structured interview. During the research were interviewed 8 respondents. The results of the research were summarized and analyzed. The main conclusions of the research: In general, respondents are very familiar with signs of psycho-emotional disorders during the late postpartum period. Respondents recommend involve midwives or doulas in the late postpartum care, which would improve late postpartum care. Not all respondents are informed about available help assistance options for women with psycho-emotional disorders in late postpartum period in Latvia. The work consists of 50 pages, 33 literature sources, 2 pictures and 7 content analysis tables. Key words: Support measures, psycho-emotional disorders, late postpartum period
Support measures for women with psycho-emotional changes in late postpartum period
Keywords: Medicīna; Atbalsta pasākumi; psihoemocionāli traucējumi; vēlīnais pēcdzemdību periods; vēlīnais pēcdzemdību periods