Zirgu sporta attīstība Latvijā starpkaru periodā - Miķelsone, Diāna (Latvijas Universitāte, 2018)
Pētījums ir veltīts līdz šim historiogrāfijā neaplūkotai tēmai – zirgu sporta attīstībai Latvijā starpkaru periodā. Darba mērķis ir izpētīt zirgkopības un zirgu sporta attīstību Latvijā no 1919. – 1940. g., analizējot ar zirgu sportu saistītu struktūru un organizāciju darbību. Lai to izdarītu, tika apskatīta vispārējā situācija Latvijas zirgkopībā un zirgu sportā pirms Pirmā pasaules kara, analizētas jātnieku un zirgu sagatavošanas programmas, kā arī izpētīta tādu biedrību kā LZSOS, AZSK, Liepājas jātnieku biedrība un a/s „Rīgas hipodroms” struktūra un darbība, galvenokārt apskatot avotus, kas pieejami LNA LVVA. Zirgu sporta attīstība Latvijā balstījās pirms Pirmā pasaules kara laika tradīcijās, kuras Latvijas teritorijā ieviesa klubi un biedrības, kas savukārt bija balstītas Krievijas un Vācijas impērijas zirgu sporta tendencēs. Šīs tradīcijas starpkaru periodā tika modernizētas atbilstoši tā laika augstākajiem standartiem, kas pastāvēja Eiropā, pateicoties zirgu sporta biedrību un klubu darbībai, organizējot sacensības, seminārus, šķirnes zirgu pārbaudes u.c. un galvenokārt, kontaktējoties un mācoties no ārzemju speciālistiem un valstīm, kur zirgu sporta vēsture jau bija gadsimtiem izkopta.

The subject of the research is The Development of Equestrian Sport in Interwar Period in Latvia. The objective is to analyse the development of horse-breeding and equestrian sport in Latvia from 1919 till 1940 by examining the activity of cavalry structures in army and equestrian associations. To do such a reserach the situation in Latvian horse-breeding and equestrian sport before WWI was examined, also the soldier’s and horse’s training programs were analysed, so as the activity of Army Horse Sports Club, The Equestrian Club of Liepaja, The Union of Latvian Equestrian organizations and The Hippodrome of Riga. That was done by examining documents in National archive of Latvia. The development of equestrian sport in Latvia began in the time before WWI thanks to Russian and German empire equestrian associations that were based in the teritory of Latvia. The traditions they gave were developed in the interwar period to its highest point, like in Europe, thanks to Latvian equestrian associations that organized competitions, seminaries, the verifications of breeded horses etc. But the most valuable action Latvian equestrian associations made was the communication with foreign horse experts and learning from countries, that already had the equestrian sport traditions going on for decades.
The Development of Equestrian Sport in Interwar Period in Latvia
Keywords: Vēsture; zirgi; sports; starpkaru periods; sacensības; hipodroms