Administratīvo atbildību mīkstinošie un pastiprinošie apstākļi - Ustinova, Alīna (Latvijas Universitāte, 2019)
Bakalaura darba temats ir “Administratīvo atbildību mīkstinošie un pastiprinošie apstākļi”. Bakalaura darbā tiek aplūkota administratīvo atbildību mīkstinošo un pastiprinošo apstākļu vēsturiskā attīstība, piemērošana praksē, atbildību mīkstinošo un pastiprinošo apstākļu regulējums citās valstīs, kā arī atbildību mīkstinošo un pastiprinošo apstākļu nozīme soda mēra noteikšanā. Darba autore secina, ka no praktiskā viedokļa nav izprotams, kā atbildību mīkstinošie un pastiprinošie apstākļi ietekmē soda apmēra izvēli. Līdz ar to autore darbā piedāvā izslēgt atbildību mīkstinošo un pastiprinošo apstākļu uzskaitījumu no jaunā Administratīvās atbildības likuma, kas stāsies spēkā 2020. gada 1. janvārī. Atslēgvārdi – administratīvā atbildība, administratīvais pārkāpums, atbildību mīkstinošie un pastiprinošie apstākļi, soda noteikšanas vispārīgie principi, minimālais piemērojamais sods, maksimālais piemērojamais sods, vidējais piemērojamais sods.

The subject of the bachelor's thesis is “Circumstances Mitigating and Aggravating the administrative liability”. The Bachelor's thesis deals with the historical development of mitigating and aggravating circumstances of administrative liability, application of those circumstances in practice, regulation of mitigating and aggravating circumstances in other countries, as well as with the importance of mitigating and aggravating circumstances in the determination of punishment. The author comes to the conclusion that from a practical point of view it is not clear how the mitigating and aggravating circumstances influence the choice of punishment. Consequently, the author proposes to exclude the list of mitigating and aggravating circumstances from the new Administrative Liability Act, which comes into force on 1 January 2020. Keywords - administrative liability, administrative violation, mitigating and aggravating circumstances, general principles for determination punishment, minimum applicable penalty, maximum applicable penalty, average applicable penalty.
Circumstances Mitigating and Aggravating the administrative liability
Keywords: Juridiskā zinātne; administratīvā atbildība; administratīvais pārkāpums; atbildību mīkstinošie un pastiprinošie apstākļi; soda noteikšanas vispārīgie principi; minimālais piemērojamais sods