Bērnu dzīves kvalitāte Latvijas reģionos Eiropas Savienības garantēto pamattiesību kontekstā - Fecere-Antipina, Inese (Latvijas Universitāte, 2024)
Maģistra darbā „Bērnu dzīves kvalitāte Latvijas reģionos Eiropas Savienības garantēto pamattiesību kontekstā” izvērtēta Latvijas reģionos dzīvojošo bērnu dzīves kvalitāte, balstoties uz Eiropas Garantijas bērniem ietvertajām pamattiesībām. Pētījuma ietvaros veikta literatūras analīze par dzīves kvalitātes pētījumiem vispārīgi un bērnu labklājību raksturojošajiem rādītājiem, kā arī aplūkota bērnu dzīves kvalitātes mērīšanas un bērnu labklājības aizstāvības vēsturiskā attīstība Eiropas Savienībā, kas rezultējās ar Eiropas Padomes pieņemto ieteikumu par Eiropas garantiju bērniem; aplūkoti tās prioritizēto jomu raksturojošie rādītāji. Darbā analizēta bērnu dzīves kvalitātes Eiropas Savienības garantēto pamattiesību kontekstā reģionālās atšķirības Latvijā, balstoties uz statistikas datiem un vecāku aptaujas rezultātiem.

The Master's thesis "Quality of Life of Children in Latvian Regions in Relation to Fundamental Rights Guaranteed by the European Union" investigates the quality of life experienced by children residing in various Latvian regions, examining it through the lens of fundamental rights outlined in the European Children's Guarantee. This study delves into existing literature concerning research on quality of life and indicators pertaining to children's well-being. Additionally, it scrutinizes the historical trajectory of measuring children's quality of life and advocating for their well-being within the European Union, leading to the formulation of the Council of Europe's Recommendation on the European Guarantee for Children. Moreover, it explores the indicators defining its primary focus areas. The thesis further evaluates regional disparities in children's quality of life within Latvia, contextualized within the framework of fundamental rights guaranteed by the European Union, drawing upon statistical data and findings from a parental survey.
Quality of life of children in Latvian regions in relation to the of fundamental rights guaranteed by the European Union
Keywords: Ģeogrāfija; dzīves kvalitāte; bērnu dzīves kvalitāte; Eiropas Garantija bērniem; reģionālās atšķirības