Dažādu šūnu barotņu ietekme uz cilvēku dermas šūnu proliferāciju un cikliskā adenozīnmonofosfāta līmeni - Ignatjeva, Anna (Latvijas Universitāte, 2009)
Pašreiz daudzās attīstītajās pasaules valstīs notiek aktīva cilmes šūnu pētīšana un eksperimentālo datu uzkrāšana. Šī darba mērķis bija pētīt no cilvēku ādas izolētu dermas cilmes šūnu pavairošanas efektivitāti, audzējot šūnas dažādās barotnēs. Iegūtie dati liecina, ka dažādu donoru šūnas atšķirīgi reaģē uz audzēšanas apstākļiem un dažādu barotņu sastāvu. Bez seruma (FBS) barotnēs no analizētajām septiņām donoru šūnu līnijām trijām FEB (ar augšanas faktoriem) un FEBIT (ar insulīnu un transferīnu) barotnes stimulēja proliferāciju, divām neizmainīja un divām inhibēja. Četrām līnijām LIF inhibēja šūnu proliferāciju. Bazālais cAMF līmenis viena un tā paša donora šūnās dažādās barotnēs izmainījās ar tendenci palielināties FEB un FEBIT barotnēs. Novēroja cAMF līmeņa paaugstinājumu kā atbildi uz stimulāciju ar dažādiem šūnu barotnēm pievienotiem aģentiem. Forskolīns visās cilvēku dermas cilmes šūnu līnijās izraisīja cAMF līmeņa pieaugumu FEB, LIF un FEBIT barotnēs. Eksperimentālie dati parādīja, ka FEB barotne ir optimālākā FBS aizvietotājbarotne. Tomēr visos testos novēroja dažādu donoru šūnu atšķirības.

Nowadays intense studies on stem cell propagation and characterization are carried out in many countries. The goal of this study was to investigate effectiveness of different cell media supplements on cell proliferation, as well as cAMP level. Obtained results show that stem cells isolated from different donor’s skin behave differentially. In serum-free media supplemented by growth factors (FEB) and insulin/transferrin (FEBIT) proliferation of three cell lines was stimulated, but inhibited of two cell lines and not changed of other two cell lines. LIF inhibited growth of four cell lines. Basal cAMP level was different in FEB and FEBIT media but forskolin stimulated increase of cAMP level in all tested media. Experimental data show that FEB is the most optimal media for the cell propagation. However, inter donor differences were significant in all tests used in the study.
Effects of different cell culture media on human dermal stem cell proliferation and cAMP level
Keywords: Farmācija