Digitālā plaisa: interneta lietošanas atšķirības Dobelē un Rīgā vecuma grupā no 45 līdz 74 - Gerharde, Anete (Latvijas Universitāte, 2012)
Bakalaura darbā „Digitālā plaisa: interneta lietošanas atšķirības Dobelē un Rīgā vecuma grupā no 45 līdz 74”, izmantojot anketēšanas metodi, tiek pētīts, kā Rīgā un lauku pilsētā Dobelē atšķiras datoru/interneta pieejamība un lietošana. Ar šo sociālo zinātņu pētniecības metodi tika aptaujāti 161 Dobeles un 148 Rīgas iedzīvotāji vecumā no 45 līdz 74 gadiem. Darba ietvaros tika izmantota arī intervēšanas metode, lai noskaidrotu bibliotēku darbinieku novērojumus par interneta lietošanu bibliotēkās un Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas (LIKTA) ģenerāldirektora Andra Melnūdra viedokli par asociācijas rīkotajiem pasākumiem digitālās plaisas mazināšanā. Darba teorētiskajā daļā tiek apskatīta interneta vēsture, lietošanas paradumi un jaunākie statistikas dati. Tiek apskatīts digitālās plaisas un informācijas sabiedrības termins, kā arī inovāciju difūzijas teorija kā pamats jaunu tehnoloģiju adaptēšanai. Tā kā anketēšana notika pilsētās, kuras iesaistījušās digitālās plaisas mazināšanas projektos, tiek apskatīti Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas (LIKTA) un Valsts aģentūras „Kultūras informācijas sistēmas” (v/a KIS) rīkotie projekti. Atslēgvārdi: digitālā plaisa, informācijas sabiedrība, internets, dators

In the bachelor work „Digital divide: differences of using Internet in Dobele and Riga in the age group from 45 to 74” the research about availability and usage of computers and internet in Dobele and Riga has been carried out using method of survey. 161 people from Dobele and 148 from Riga in the age group from 45 to 74 have been analyzed with this method of social sciences. Within the work there have been used interview method, to see the library staff observations on the use of internet in libraries and Latvian Information and communications technology associations general-director Andris Melnūdris opinion of associations organized events to reduce digital divide. In the theoretical part of the bachelor work has been described history of internet, usage habits, the newest statistics. In the work there have been viewed digital divide and information society terms, as well as innovation diffusion theory as a basis for a new technology adaptation. Since the survey took place in cities that are involved in digital divide dicreasing projects, there have been viewed Latvian Information and communications technology association (LIKTA) and the State agency „Culture information systems” (s/a KIS) organized projects. Keywords: digital divide, information society, web, computer
Digital divide: differences of using Internet in Dobele and Riga in the age group from 45 to 74
Keywords: Komunikācijas zinātne