VAS “Latvijas dzelzceļš” sociālās reklāmas kampaņas “Paliec vesels. Viens vesels” uztvere jauniešu auditorijā - Vilcāns, Edgars (Latvijas Universitāte, 2015)
Bakalaura darba tēma ir “VAS “Latvijas dzelzceļš” sociālās reklāmas kampaņas “Paliec vesels. Viens vesels” uztvere jauniešu auditorijā”. Pētījuma problēma - VAS „Latvijas dzelzceļš” regulāri rīko dažādas sociālās reklāmas kampaņas un aktivitātes, kuru mērķis ir izglītot un informēt sabiedrību par drošu uzvedību uz sliežu ceļiem un to tuvumā. Diemžēl līdz šim nedz uzņēmums, nedz arī kāda cita organizācija nav veicis šo kampaņu un aktivitāšu analīzi un pētījis to uztveri mērķa auditorijās. Mērķis – noskaidrot, kā VAS “Latvijas dzelzceļš” sociālās reklāmas kampaņu “Paliec vesels. Viens vesels” uztvērusi jauniešu auditorija vecumā no 15 līdz 22 gadiem. Darba uzdevums – noskaidrot, vai reklāmas kampaņas vēstījums ir bijis skaidrs un saprotams, vai tās ietekmē ir mainījušies auditorijas uzvedības paradumi. Teorētisko bāzi veido jēdzieni par sociālo mārketingu, reklāmu un uztveri. Metodoloģiskajā daļā sniegts pētniecības metožu – semiotiskās analīzes, anketēšanas un fokusa grupas diskusijas teorētiskais apraksts un pamatojums. Empīriskajā daļā apkopoti un izanalizēti pētījuma gaitā iegūtie rezultāti un izdarīti secinājumi.

Bachelor thesis is “Perception of SJSC "Latvijas dzelzceļš" social campaign "Stay alive. Stay whole" among young people”. The research problem – SJSC “Latvijas dzelzceļš” regularly organizes various social awareness campaigns and activities, aimed at educating and informing (designed to educate and inform) people about safe behaviour on or in close proximity of railway tracks. Unfortunately, so far neither the company nor any other organisation have carried out analysis or studied the perception of these campaigns and activities targeted at general public. Objective – to find out how SJSC “Latvijas dzelzceļš” social campaign “Stay alive. Stay whole” has been perceived by people aged 15 to 22 years. Task – to ascertain whether advertising campaign’s message was clear and comprehensible and if it had any impact on changing behaviours by targeted audiences. The theoretical basis consists of concepts of social marketing, advertising and perception. Methodological section provides theoretical description and justification of the research methods used – semiotic analysis, questionnaires and focus group discussions. The empirical part includes analysis of results collected during the research process and conclusions.
Perception of the SJSC "Latvijas dzelzceļš" social campaign "Stay alive. Stay whole" among young people
Keywords: Komunikācijas zinātne; Latvijas dzelzceļš; sociālā reklāmas kampaņa; sociālais mārketings; reklāma; uztvere