Depopulācijas ietekme uz iedzīvotāju izvietojumu Latgales reģiona pilsētās un laukos - Bratuškina, Laura (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darbā “Depopulācijas ietekme uz iedzīvotāju izvietojumu Latgales reģiona pilsētās un laukos” ir analizēta iedzīvotāju izvietojuma īpatnības izmaiņas Latgales reģionā laika periodā no 2011. – 2020.gadam. Pētījuma mērķis ir noskaidrot kā depopulācija ietekmē iedzīvotāju izvietojumu gan pilsētās, gan lauku teritorijās. Pētījumā aplūkoti Latvijas apdzīvojuma īpatnības teorētiskie aspekti, kā arī pilsētu un lauku teritoriju savstarpējais izvietojums. Bakalaura darbā noskaidrots, ka pierobežas teritorijās iedzīvotāju skaits samazinās straujāk nekā novados, kas atrodas tālāk no pierobežas zonas. Pētījumā izmantoti pārsvarā Latvijas Republikas Centrālās statistikas dati. Bakalaura darba rezultātos atspoguļota informācija par iedzīvotāju izvietojuma izmaiņām Latgales reģionā.

The bachelor's thesis “The Impact of Depopulation on the Location of the Population in the Cities and Countryside of the Latgale Region” analyzes the changes in the location of the population in the Latgale region in the period from 2011 to 2020. The aim of the study is to find out how depopulation affects the location of the population in both urban and rural areas. The study examines the theoretical aspects of the peculiarities of Latvia's population, as well as the mutual location of urban and rural areas. In the bachelor's thesis, it is clarified whether there is a regularity in population changes in border areas and areas further from the border zone. The study relies heavily on the Republic of Latvia's Central Statistical Data. The results of the bachelor's thesis provide information on changes in population distribution in the Latgale region.
The impact of depopulation on population distribution in Latgale cities and rural areas
Keywords: Ģeogrāfija; depopulācija; iedzīvotāji; lauku teritorijas; Latgale; pilsētas