Abdominālo taukaudu relatīvā daudzuma salīdzinošs izvērtējums ar bioimpedances analīzes un antropometriskām metodēm - Bodžs, Bogdans (Latvijas Universitāte, 2018)
Viens no kardio-metabolo saslimšanu riska faktoriem ir paaugstināts svars, kas saistīts ar paaugstinātu tauku masu, īpaši abdominālajā apvidū. Metaboli nelabvēlīgas aptaukošanās vienkāršai un lētai diagnosticēšanai līdzās antropometriskajām metodēm, ienāk bioelektriskās impedances analīzes metodes, tomēr šo metožu precizitāte tiek pretrunīgi vērtēta. Tādejādi darba mērķis bija izvērtēt antropometrisko un bioimpedances analīzes metožu savstarpējo kolerāciju kopējās un abdominālās relatīvās tauku masas novērtēšanai. Pētījumā piedalījās 78 cilvēki (48 sievietes; 30 vīrieši). Pētījuma dalībniekiem ar antorpometriskajām un bioimpedances analīzes metodēm tika noteikti ķermeņa audu kompozīciju raksturojošie parametri: vidukļa apkārtmērs, sagitālais abdominālais diametrs, kopējā relatīvā tauku masa, abdominālo un viscerālo tauku daudzuma līmenis. Pētījuma rezultātā tika secināts, ka izvērtējot ar aptaukošanos saistītos veselības riskus, ir jāizmanto pēc iespējas vairāki riska rādītāji un to kombinācijas, jo viena vai tikai dažu rādītāju iekļaušana novērtējumā var radīt maldīgu priekšstatu par veselības riska pakāpi.

One of the cardio-metabolic diseases risk factors is weight, which is connected with high levels of fat mass, especially in abdominal region. Beside the anthropometry methods for cheaper and easier unhealthy metabolic weight diagnosis there is bioelectric impedance analysis methods popular. However, the preciseness of these methods is still debatable. Therefore the task was to evaluate the validity of the abdominal fat tissue bioimpidence analysis method in comparison to anthropometry methods. Total number of participants in research was 78 (48 women; 30 men). To determine participants parameters for body tissue composition such methods as anthropometry and bioimpidence were used which entail: waist circumference, sagital abdominal diameter, total relative fat mass, abdominal and visceral fat level. In research it was concluded what it is necessary to use as many risk indicators as possible as well as their combinations when evaluating the health risks associated with obesity, as inclusion of one or more indicators in the assessment may lead to a misleading picture of the health risk.
Comparative evaluation of abdominal fat amount by bioimpedance analysis and anthropometric methods
Keywords: Bioloģija; bioimpedances analīze; relatīva tauku masa; abdominālie taukaudi; vidukļa apkārtmērs; sagitālais abdominālais diametrs