4-5 gadīgu bērnu netieša lasītprasmes apguves veicināšana rotaļās un spēlēs pirmsskolā - Siliņa, Dana (Latvijas Universitāte, 2021)
Kvalifikācijas darbs ”4-5 gadīgu bērnu netieša lsītprasmes apguves veicināšana rotaļās un spēlēs pirmsskolā ”. Darba autore Dana Siliņa. Darba mērķis teorētiski analizēt un empīriski pamatot spēļu un rotaļu izmantošanas iespējas bērnu netiešai lasītprasmes apguvei pirmsskolā. Darba pirmajā daļā tiek aplūkota teorētiskās literatūras analīze par bērnu lasītprasmes sekmēšanu pedagoģiskajā procesā, bērnu vidējā vecumposma attīstības raksturojums, lasītprasmes apguves veicinošās metodes, kā arī spēļu un rotaļu raksturojums lasītprasmes apguves veicināšanai. Darba otrajā daļā tiek apkopots empīriskais pētījums netiešas lasītprasmes veicināšanu pedagoģiskajā procesā, bērnu raksturojums pētījuma sākumā, metodiskie ieteikumi lasītprasmes sekmēšanai un pētījuma rezultāta apkopojums un analīze. Darbs sastāv no anotācijas latviešu un angļu valodā, ievada, pirmās daļas ar trijām apakšnodaļām, otrās nodaļas ar trijām apakšnodaļām, secinājumiem, literatūras un avotu sarakstiem un vienu pielikumu. Darbu ilustrē 1 tabula, 9 attēli, darbā izmantoti 48 zinātniskās literatūras avoti. Atslēgvārdi: valoda, lasītprasme, rotaļa, spēle, pedagoģiskais process.

ANOTATION Qualification work “Promoting indirect learning of 4-5-year children in games and in pre-school games”. Author Dana Silina. The aim of the work is to analyse and empirically justify the use of games and games for indirect learning of children's literacy in preschool. The first part of the work deals with an analysis of theoretical literature on promoting children's reading skills in the pedagogical process, a description of the average age of children, methods of promoting reading literacy,and the performance of games and games to promote reading literacy. The second part of the work summarises the empirical study on promoting indirect reading skills in the pedagogical process, the characteristics of children at the beginning of the study, the methodological recommendations for promoting reading literacy, and the results of the stady and analysis. The work consists of an annotation in Latvian and English, introductory, first parts with three subdivisions, second chapters with three subdivisions, conclusions, lists of literature and sources and attachments. The work is illustrated by table 1, 9 pictures, with 48 sources of scientific literature at work. Keywords: language, reading, playing, game, pedagogical process.
Promoting indirect learning of 4-5-year children in games and in preschool games
Keywords: Pirmsskolas pedagoģija; Valoda; Lasītprasme; Rotaļa; Spēle; Pedagoģiskais process