Individuālu mīksto kontaktlēcu pielietojums acs aberāciju kompensācijai - Rizzieri, Nicola (Latvijas Universitāte, 2017)
Darbs uzrakstīts angļu valodā uz 63 lapām. Tas satur 46 attēlus, 1 tabulu un 53 atsauces uz literatūras avotiem. Mērķis. Novērtēt agstāko kārtu aberāciju (HOA) ietekmi uz redzes funkcijām un acs optisko kvalitāti FOOT kontaktlēcu (KL) nēsātājiem. Metodes. Tika izmērīts redzes asums gadījumos (RA), kad acī ievietotas FOOT KL un parastās gāzu caurlaidīgās KL. Tika izmērītas visas aberācijas (TA) un HOA gadījumā, kad ievietotas abu veidu lēcas. Rezultāti. FOOT KL gadījumā RA bija tāds pats kā parasto KL gadījumā, vai augstāks (p<.01). FOOT KL gadījumā TA un HOA līmenis bija tāds pats kā parasto KL gadījumā, vai mazāks (p-value < .01). Secinājumi. FOOT KL sniedz augstāku RA nekā parastās KL un samazina TA un HOA līmeni salīdzinājumā ar gadījumu, kad acs nav koriģēta.

Thesis is written in English on 63 pages. It contains 46 figures, 1 table and 53 references. The aim. To examine visual performance and optical quality with high order aberrations (HOA) after FOOT CLs application. Method. BCVA with best habitual GP lenses and with FOOT CLs were recorded and compared. Total and HOA for uncorrected eyes and with FOOT CLs were recorded and compared. Results. All subjects reached the exit criteria of BCVA equal to or better than those with best habitual GP lenses (p<.01). All subjects reached the exit criteria of total and HOA equal to or lower than those for uncorrected eye (p<.01). Conclusion. FOOT CLs provide greater BCVA than those achieved with habitual GP lenses and lower total and HOA than those measured for uncorrected eye.
Custom-made soft contact lenses for compensation of ocular aberrations
Keywords: Optometrija; High order aberrations; Wavefront-Optimized contact lenses; FOOT CLs; .