Aizsargu sports Latvijas sporta kontekstā: (5. Rīgas aizsargu pulka piemērs 1919.-1940.) - Andžāns, Kārlis (Latvijas Universitāte, 2012)
Bakalaura darbs ir izstrādāts par Latvijas aizsargu organizācijas 5. pulka darbību sporta jomā sākot no organizācijas dibināšanas līdz pat pagājušā gadsimta četrdesmitajam gadam. Aizsargi Latvijas Valsts pirmajos pastāvēšanas gados bija liels balsts drošības un kārtības nodrošināšanā, kā arī palīgs karavīriem frontē. Pēc kara beigām aktualizējās jautājums par aizsargu organizācijas lomu sabiedrībā un tālāko pastāvēšanu. Organizācija savu darbību sāka ievirzīt kultūras veicināšanas darbā un sportiskā gara popularizēšanā. Aizsargu organizāciju sporta aktivitātes līdz šim nav plaši pētītas. Šis darbs apskata atsevišķu 5. Rīgas aizsargu pulka darbību un problēmas ar ko nācās tām saskarties. Darbā tiek aplūkoti arhīvu un tā laika preses materiāli. Savāktie un apkopotie materiāli ļauj izprast ne tikai tā laika sabiedrības attieksmi, bet arī sabiedriskās domas attīstību un attieksmes maiņu pret sportu un pret aizsargiem kopumā. Ļauj izprast aizsargu sporta lomu Latvijas sporta kontekstā, kā arī tās ieguldījumu.

The Bachelor paper is written about Latvian defender organization 5th regiment’s activities in sports field from the organization’s establishment till the forties of past century. Defenders were a great support in providing security and order in the first years of Latvian state existence as well a great assistance for solders in frontline. The question about Defender organization’s role in society and further existence was actualized after the end of the war. The organization started to direct their activities in work of promotion of culture and popularization of sports. Defender organization’s sports activities are not broadly explored up to now. This Bachelor paper examines only the activities and problems of the 5th Riga defender regiment. Materials of archive and press of those years are examined in this paper. The thesis merges the defender sports activities from year 1919 till 1940. Collected and summarized materials allow to understand not only the attitude of those years society, but also the development of public opinion and the change of attitude to sports and to defender organization in general. The materials allow to understand the role of defender’s sport in Latvian sport context as well as their contribution.
The Role of Guard Sports in the Latvian Sport Society Context: (the Example of 5th Riga Guard Regiment 1919-1940)
Keywords: Vēsture