Svaigēšanas kafejnīcu vizuālā identitāte - Sadovska, Santa (Latvijas Universitāte, 2025)
Sociālo tīklu ietekmē arvien aktualizējas dažādu diētu un dzīvesveidu kustības. Tiek pārdoti ātri veidi, kā kļūt tievam, veselīgam un enerģiskam, ievērojot kārtējo jauno uztura režīmu. Viena no šīm kustībām, lai gan nav tik nesen radusies, ir svaigēšana. Tā ir diēta, kuras praktizētāji uzturā lieto vien svaigus pārtikas produktus. Latvijā šāda koncepta kafejnīcas ir vēl retums – vairāk gan sāk parādīties ēdināšanas vietas, kas ir draudzīgas vegāniem un veģetāriešiem. Šī bakalaura darba mērķis ir izstrādāt vizuālo identitāti svaigēšanas kafejnīcai Dille, izmantojot minimālisma dizaina principus un dabā balstītu krāsu paleti, lai radītu mērķauditorijai atbilstošu un viegli atpazīstamu zīmola tēlu. Darba teorētiskajā daļā tiek apskatīts svaigēšanas jēdziens, principi, vieta diētu klasifikācijā un sociālo tīklu ietekme uz diētu kultūras attīstību. Tāpat tiek arī analizēts vizuālās identitātes jēdziens un nozīme ēdināšanas uzņēmumos. Noslēgumā autore izvērtē 15 augu valsts kafejnīcu vizuālo identitāti, aptverot piemērus gan no Latvijas, gan citām valstīm. Šo dizaina paraugu analīzes mērķis ir atbildēt uz pētījumā izvirzīto jautājumu – kādas ir kopīgās un atšķirīgās stilistiskās iezīmes augu valsts kafejnīcu vizuālajā identitātē? Balstoties uz teorētiskajā daļā izpētīto, radošajā daļā tiek izstrādāts dizaina projekts – vizuālā identitāte svaigēšanas kafejnīcai Kuldīgā, kas fokusējas uz Latvijā audzētu produktu izmantošanu.

Social media is increasingly influencing diet and lifestyle movements. Quick ways to get slim, healthy and energetic by following yet another new diet regime are being sold. One of these movements, although not so recent, is raw foodism. It is a diet whose practitioners eat only uncooked and unprocessed foods. In Latvia, cafés of this concept are still rare, but more vegan and vegetarian-friendly places are starting to appear. This bachelor thesis aims to develop a visual identity for the raw vegan café Dille using minimalist design principles and a nature-based colour palette to create a brand that is relevant and easily recognisable to the target audience. The theoretical part of the thesis explores the concept of raw foodism, its core principles, its classification within diet types, and the impact of social media on the evolution of diet culture. It also analyses the concept of visual identity and its importance in the context of food service enterprises. In the final part, the author evaluates the visual identity of 15 plant-based cafés, covering examples from Latvia and other countries. This design sample analysis aims to answer the research question: What are the common and distinctive stylistic features in the visual identity of plant-based cafés? Based on the theoretical research, the creative part of the project involves the development of a visual identity for a raw food café in Kuldīga, with a focus on the use of locally grown Latvian products.
The Visual Identity of Raw Food Cafés
Keywords: Mākslas zinātne; Grafikas dizains; Vizuālā identitāte; Iepakojums; Svaigēšana; Ēdiens