Pusaudžu delikventas uzvedības saistība ar pašcieņu un savstarpējām vienaudžu attiecībām - Babkina, Inese (Latvijas Universitāte, 2024)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot sakarības starp pusaudžu delikvento uzvedību ar pašcieņu un savstarpējām vienaudžu attiecībām. Izlase sastāvēja no 211 pusaudžiem vecumā no 16 līdz 17 gadiem ( 142 meitenes un 69 zēni, no kuriem bija 143- 16 gadīgi un 68- 17 gadīgi respondenti). Pusaudži aizpildīja 3 aptaujas – Delinkventas uzvedības biežuma aptauju, Rozenberga pašcieņas aptauju un aptaujas „Cilvēki manā dzīvē” daļu par piesaistes attiecībām ar draugiem. Tika izpētīts, ka augstāki pusaudžu delikventas uzvedības rādītāji saistīti ar zemākiem pašcieņas rādītājiem un zemākiem savstarpējo attiecību rādītājiem. Meitenēm vērojama delikventas uzvedības saistība ar uzticēšanos un komunikāciju ar vienaudžiem, savukārt zēniem vērojama delikventas uzvedības saistība ar fizisko agresiju, destruktīvo uzvedību un delinkventās uzvedības biežumu.

The current research aims to analyze relation between adolescent delinquent behavior, self-esteem and peer relationships. The sample consisted of 211 teenagers aged 16 to 17 years (142 girls and 69 boys, of which there were 143 16-year-old and 68 17-year-old respondents). Adolescents completed 3 surveys - the Delinquent Behavior Thickness survey, the Rosenberg Self-Esteem survey, and the part of the "People in my Life" survey on attachment relationships with friends. The study found that there are statistically significant relation on adolescent delinquent behavior, self-esteem and peer relationships. Higher rates of adolescent delinquent behavior were associated with lower self-esteem scores and lower interpersonal relationship scores. In girls, delinquent behavior is related to trust and communication with peers, in boys, delinquent behavior is related to physical aggression, destructive behavior and the thickness of delinquent behavior.
Adolescent deliquent behavior in relation to self- esteem and peer relathionships
Keywords: Psiholoģija; pusaudžu delikventa uzvedība; pašcieņa; savstarpējās vienaudžu attiecības; adolescent deliquent behavior; self-esteem