Demokrātijas konsolidācijas procesi: Ukrainas piemērs - Atraste, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2008)
Darba mērķis bija apkopot politikas pētnieku izvirzītos demokrātijas konsolidācijas priekšnoteikumus un izdalīt kritērijus, uz kuriem balstoties varētu pētīt demokrātijas konsolidācijas procesus konkrētā valstī. Mērķis bija izdalīt demokrātijas konsolidācijas priekšnoteikumus, kas ļautu secināt par demokrātijas konsolidācijas rezultātiem Ukrainas gadījumā. Darbā autore apskata arī demokrātijas konsolidāciju kavējošos faktorus. Autore Ukrainas analīzi balstīja uz darba ietvaros izvirzītās hipotēzes „novērtējot pašreizējo Ukrainas politisko situāciju, var secināt, ka valstī demokrātijas konsolidācijas process vēl turpinās” izpēti. Autore Ukrainas gadījumu darbā skata laikā no Oranžās revolūcijas līdz 2007. gada nogalei. Lai labāk izprastu Ukrainas demokratizācijas procesu, autore darba iztirzājumā sniedz ieskatu Ukrainas būtiskākajos politiskajos notikumos laika posmā no neatkarības atgūšanas līdz Oranžajai revolūcijai. Autore secina, ka šajā laika posmā ir noritējušas nozīmīgas reformas demokratizācijas kontekstā, kas saistās ar vēlēšanu tradīciju nostabilizēšanos, pilsoniskās sabiedrības attīstību, cenzūras mazināšanos, kā arī parlamenta lomas pieaugumu. Rezultātā autore tomēr secina, ka Ukrainā ir vairāki būtiski faktori, kas negatīvi ietekmē demokrātijas konsolidācijas procesus, kas saistās ar vāju institucionālo ietvaru, nesakārtotu tieslietu sistēmu, kā arī vienprātības trūkumu politiskās elites starpā. Autores veiktais pētījums ir nozīmīgs, jo apskatot demokrātijas konsolidācijas procesus paralēli tiek izdalīti faktori, kas var kavēt demokrātijas nostiprināšanos valstī. Izdalītie faktori, savukārt, var būt par pamatu turpmākajiem pētījumiem demokrātijas konsolidācijas procesu analīzē Austrum un Centrāleiropas valstīs.

The aim of this research work was to summarise preconditions from theories of political researchers for democratic consolidation and to distribute criteria’s on which author could build on democratic consolidation analysis in concrete country. The aim was to distribute preconditions of democratic consolidation that would allow drawing to a conclusion about democratic consolidation processes in case of Ukraine. Author of this research work examines factors that prevent the processes of democratic consolidation as well. Author has based analysis of Ukraine case on hypothesis „measuring the present political situation of Ukraine, there can be made conclusion that democratic consolidation process is still in progress”, that has been putted forward within the research work Author within the research work the case of Ukraine examines in the period from Orange revolution till the end of 2007. To better understand democratization processes in Ukraine author during analysis gives the view in the important political issues in Ukraine in period from gaining independence till Orange revolution. Author concludes that during this period have been occurred important political reforms, related to stabilizing election traditions, evolution of civil society, decrement of censorship and raising role of the parliament. Nonetheless in result author concludes that there are numbers of factors that have a negative impact on democratic consolidation processes in Ukraine that are related with weak legislation environment as well lack of consensus between political elite. Author’s research work is important because parallel examining democratic consolidation processes there has been distributed factors that can prevent democratic consolidation processes. These factors can be as basis for further researches about democratic consolidation processes in East and Central Europe.
Democratic Consolidation Process in Ukraine
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija)