Grāmatvedības ārpakalpojumu sniedzēju problēmas Latvijā un iespējamie risinājumi - Štāle, Inga (Latvijas Universitāte, 2022)
Maģistra darba tēmas aktualitāte – ārpakalpojumu grāmatvežiem, atbilstoši likuma prasībām, ir jāizstrādā iekšējās kontroles sistēma, lai veiktu klientu identifikāciju, risku novērtējumu un citas likumā noteiktās darbības, lai sasniegtu likumā noteiktos mērķus, proti, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas un terorisma un proliferācijas finansēšanas ierobežošanu un novēršanu. Maģistra darba mērķis - izpētīt grāmatvedības ārpakalpojumu sniedzēju darbības normatīvo regulējumu, identificējot pastāvošās problēmas darbā ar klientiem Latvijā, un sniegt to iespējamos risinājumus. Galvenie secinājumi – veiktais pētījums rāda, ka ne visiem ārpakalpojuma grāmatvežiem ir izstrādāta iekšējās kontroles sistēma, kā rezultātā nav iespējams veikt klientu izpēti, riska novērtējumu pēc vienotiem izstrādātiem standartiem.

Topicality of the Master's Thesis - Outsourced accountants, in accordance with the requirements of the law, must develop an internal control system to perform customer identification, risk assessment and other statutory activities to achieve the statutory objectives, namely curbing money laundering and terrorist and proliferation financing; prevention. The aim of the master's thesis is to study the regulatory framework for the activities of accounting outsourcing providers, identifying the existing problems in working with clients in Latvia, and to provide possible solutions. Key Findings - The study shows that not all outsourced accountants have an internal control system in place, as a result of which it is not possible to conduct customer research and risk assessment according to common standards.
Problems of accounting outsourcing service providers in Latvia and possible solutions
Keywords: Ekonomika un uzņēmējdarbība; ārpakalpojumu grāmatvedis; klientu izpēte; noziedzīgi iegūti līdzekļi; aizdomīgi darījumi