Sigma-1 receptora gēna ietekme uz peļu taukaudu šūnu diferenciāciju par adipocītiem - Silantjeva, Viktorija (Latvijas Universitāte, 2021)
No taukiem iegūtas mezenhimālās stromas šūnas (AdMSŠ) spēj diferencēties par adipocītiem. Pateicoties diferenciācijas potenciālam, tām ir plašs terapeitisko pielietojumu loks reģeneratīvajā medicīnā. Bakalaura darba mērķis bija izpētīt Sigma-1 (S1R) receptora gēna ietekmi uz peļu taukaudu šūnu diferenciāciju par adipocītiem in vitro. Lai analizētu adipodiferenciāciju AdMSŠ un S1R nozīmi, tika pārbaudīts četru ar taukaudiem saistītu gēnu CEBPA, PPARG, FABP4 un Adiponectin ekspresijas līmenis, kas tika analizēts ar qPCR. MSŠ diferencējas par nobriedušām adipocītu šūnām, ko apstiprina adipodiferenciācijai raksturīgo marķieru FABP4 un Adiponectin ekspresijas paaugstināšanās. Rezultāti norāda, ka nav būtiskas atšķirības MSŠ marķieru ekspresijas profilā starp WT un S1R-/- pēc adipodifereciācijas. Tendence uz samazinātu ar adipocītiem saistītu marķieru ekspresiju S1R-/-, salīdzinot ar WT nediferencētā un diferencētā stāvoklī, norāda, ka S1R varētu būt iesaistīts adipoģenēzes regulēšanā.

Adipose-derived mesenchymal stromal cells (AdMSC) may differentiate to adipocytes. Due to their differentiation potential, AdMSC have a wide range of therapeutic applications in regenerative medicine. The aim of bachelor thesis was to explore the role of Sigma-1 (S1R) receptor on mouse AdMSC differentiation into adipocytes in vitro. To analyze the role S1R in the adipodifferentiation of mouse AdMSC, the expression levels of four adipose tissue-associated genes CEBPA, PPARG, FABP4, and Adiponectin, were only analyzed by qPCR. MSC differentiate to mature adipocyte cells as confirmed by an increase in the expres-sion of adipocyte specific genes FABP4 and Adiponectin. The results indicate that there is no significant difference in the expression profile of MSC markers between WT and S1R-/- after adipodifferentiation. The trend towards a reduced adipocyte-related marker expression in S1R-/- compared to WT at a non-differentiated and differentiated state indicates that S1R could be involved in the regulation of adipogenesis in AdMSC.
The role of Sigma-1 receptor gene on mouse adipose tissue-derived cell differentiation into adipocytes
Keywords: Farmācija; mezenhimālās stromas šūnas; adipocīti; adipoģenēze; Sigma-1 receptors