Eiropas Savienības attīstības sadarbības politika - Goluba, Evija (Latvijas Universitāte, 2009)
Bakalaura darba tēma ir Eiropas Savienības Attīstības Sadarbības Politika. Līgumā par Eiropas Savienību ir iekļauta atsevišķa nodaļa par attīstības sadarbības politiku, kur par tās pamatmērķi ir noteikts samazināt pasaulē nabadzību, koncentrējoties tieši uz pasaules nabadzīgākajām valstīm, kā arī panākt to, lai šīs valstis varētu pakāpeniski kļūt par pasaules ekonomikas līdzvērtīgiem spēlētājiem. Tas ir jādara saskaņā ar demokrātijas, likuma varas un cilvēktiesību ievērošanas principiem. Pētījuma mērķis ir aplūkot galvenos principus un elementus, uz kādiem tiek veidota ES attīstības sadarbības politika, kā arī izvērtēt to vai tie atbilst Līgumā par ES noteiktajiem pamatmērķiem. Tāpēc darba hipotēze ir: Eiropas Savienības attīstības sadarbības politikas realizēšanas principi neatbilst attīstības sadarbībā izvirzīto pamatmērķu sasniegšanai. Pētījuma beigās tiek secināts, ka ES attīstības sadarbības izvirzīto pamatmērķu sasniegšanu apgrūtina, gan nesaskaņota rīcība starp visām ES realizētajām politikām attīstības valstīs, gan dalībvalstu neviennozīmīgā attieksme pret attīstības sadarbības politikas nepieciešamību un efektivitāti.

Issue of the research paper is Development Cooperation of European Union. In the Treaty of Maastricht on European Union it is stated that Community shall be complementary to the Member States policies in development area. Development cooperation shall foster campaign against poverty in the sense of sustainable economic and social development of the developing countries mostly in most disadvantaged countries with the meaning to integrate developing countries into world economy. It has to be done with contributing general objective of developing and consolidating democracy and the rule of law and respecting human rights and fundamental freedoms. Objective of the research is to find out the main principles of development cooperation within EU and to evaluate if they comply with those principles written in the Treaty. Hypothesis of the paper is that enforced principles of development cooperation within EU do not fulfil main objectives of development cooperation. In the conclusion several enforced actions that slow down or even do not let to realize main development cooperation objectives are identified.
Development Cooperation of European Union
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija)