Skatpunkta problemātika Andras Neiburgas īsprozā - Gāle, Zane (Latvijas Universitāte, 2013)
Šī bakalaura darba mērķis ir noteikt stāstītāju tipus un tajos īstenoto fokusētāju daudzveidību un mijiedarbi Andras Neiburgas īsprozā, par pamatu ņemot Žerāra Ženeta stāstītāju un fokusētāju tipizāciju. Skatpunkta problemātikas aspektā tiek noteikti heterodieģētisko un homodieģētisko stāstītāju tipi un tajos īstenotā fokusēšana. Šis pētījums tiecas noteikt jaunas māksliniecisko un konstrukcijas aspektu analīzes iespējas prozas tekstā. Bakalaura darba avoti ir Andras Neiburgas stāstu krājumi. Atslēgas vārdi: stāstījuma teorija, skatpunkts, fokusēšana, stāstīšanas akts, Andras Neiburgas īsproza.

The aim of the particular bachelor paper is ascertain the types of narrative, and the focalization variety used in the short prose of Andra Neiburga, based on Gérard Génnette’s segregation of narrator and focalizer. In the aspect of problematique of perspective in the Neiburga’s short prose, the aim is to ascertain the heterodiegetic and homodiegetic narrator types and the use of focalization. This research aims to ascertain new analysis possibilities of artistic and constructive aspects in the text of prose. The story collections of Andra Neiburga are the bachelor paper’s sources. Key words: narrative theory, point of view, narration, focalization, Andra Neiburga’s short prose.
Problems of Viewpoint in Andra Neiburga's Short Prose
Keywords: Filoloģija