Psihosociālie darba vides riski un dzelzceļa darbinieku darbspējas. Veselības veicināšanas pasākumi" - Piščeva, Aļona (Latvijas Universitāte, 2016)
„Psihosociālie darba vides riski un dzelzceļa darbinieku darbspējas. Veselības veicināšanas pasākumi”. Darba autore: Aļona Piščeva. Darba zinātniskā vadītāja: Dr. med., LU asociētā profesore Ženija Roja. Darbs izklāstīts uz 71 lpp., ietver 21 attēlus, 3 tabulas, 6 pielikumus, 53 informatīvos avotus. Pētījums sastāv no četrām daļām. Pirmajā daļā tiek sniegts vispārējs dzelzceļa nozares raksturojums un apkopoti darba vides riski dzelzceļa darbiniekiem, sniegts teorētisks pārskats par psihosociālajiem darba vides riskiem, analizēta literatūra par psihosociāliem riskiem dzelzceļa darbiniekiem un analizēts darbspēju jēdziens. Otrajā daļā ir aprakstītas pētījumā izmantotās metodes, bet trešajā daļā sniegti pētījuma rezultāti un diskusija – aprakstīta pētījuma gaita un organizācija, apkopots pētījuma dalībnieku demogrāfiskais profils, analizēti iegūtie rezultāti un atklātās kopsakarības. Secināts, ka dzelzceļa darbiniekiem aktuālākie psihosociālie riska faktori ir pārslodze, darbs maiņās, nevienmērīgs darba sadalījums un darbs paaugstinātas atbildības apstākļos. Darba ceturtajā daļā, balstoties uz iegūtajiem rezultātiem, piedāvāti veselības veicināšanas pasākumi psihosociālo darba vides risku mazināšanai dzelzceļa darbiniekiem. Maģistra darba noslēgumā formulēti secinājumi un praktiskās rekomendācijas. Izmantotās metodes: Somijas 5 baļļu metode, psiholoģiskā klimata darba vidē novērtēšanas metode, darbaspēju indeksa noteikšanas metode, izdegšanas sindroma tests, stresa tests, darbinieku aptauja par vispārējiem darba vides riskiem.

„Psychosocial risks at work and railway workers’ work ability. Health promotion activities”. Author: Aļona Piščeva. Scientific advisor: Dr. med., LU associate professor Ženija Roja. The Master’s thesis contains 71 pages, 21 figures, 3 tables, 6 appendices, 53 references. The Master’s thesis consists of four chapters. Chapter One presents a general outline of the railway sector and summarizes the occupational risks for railway workers, gives a theoretical overview of the psychosocial risks at work, analyzes the notion of work ability and the psychosocial risks faced by railway workers. Chapter Two contains an overview of the research methods used in the thesis, but Chapter Three presents the results and their discussion – describes the research stages and organization, outlines the demographic profile of the research participants, analyzes the obtained results and presents the established correlations. It is concluded that the most topical psychosocial risk factors for railway workers are overload, work in shifts, uneven distribution of work and excessive responsibility. Chapter Four, on the grounds of the obtained results, proposes health promotion activities for reducing psychosocial risks faced by railway workers. At the end of the Master’s thesis, conclusions and practical recommendations are formulated. Research methods used: Finnish five-point method, method for assessing the psychological ambience at the workplace, work ability index, burnout test, stress test, employees’ survey on general occupational hazards.
Psychosocial risks at work and railroad workers' work ability: health promotion activities
Keywords: Darba vides aizsardzība un ekspertīze; psihosociālie riski; darbspējas; dzelzceļa darbinieki; veselības veicināšana