Tritija izdalīšanās efektivitāte no berilija mikrolodītēm - Zubkovs, Vitālijs (Latvijas Universitāte, 2010)
Darbā pētītas berilija mikrolodītes, kas starotās neitronos PBA eksperimentā, augstas plūsmas reaktorā HFR Pettenā (Nīderlande). Pētīta paraugu mikrostruktūra: noteikts, ka berilija graudu izmērs ir no 2 Ām līdz 25 Ām, izmērīti struktūrā esošo poru laukumi un izvērtēts to sadalījums, kā arī izmērīts lodītes vidū esošā tehnoloģiskā dobuma diametrs. Noteikta tritija īpatnēja aktivitāte PBA eksperimentā starotās berilija mikrolodītes, Tritijs ir uzkrājies pārsvarā molekulārā formā T2 (98,1±0,1) %, jonu formā - (1,6±0,1) %, bet radikāļu formā tas pastāv mazāk par 0,5 %. Tas liecina par to, ka pētītajos paraugos aktīvi ir notikusi brīvo tritija atomu rekombinācija. Darbā novērots un analizēts tritija termodifūzijas process no PBA berilija mikrolodītem. Izpētīta mikrolodītes struktūra pēc termoatdedzināšanas eksperimentiem.

Microstructure of neutrons irradiated in PBA experiment beryllium pebbles has been investigated. Grain sizes has been found to be in interval 2 Ām to 25 Ām. Uneven porosity has been observed and area of the pores determined. Diameter of the technical hole in the centre of each pebble has been measured. Tritium specific activity of the irradiated PBA beryllium micro pebbles has been measured and distribution of chemical forms determined. Fraction of molecular tritium T2 in these samples is (98.1±0.1) %, the ion form - (1.6±0.1) % and in radical form it is less than a half percent. It means that in analyzed samples recombination of free radicals has occurred widely. In this study thermodiffusion process of tritium from PBA beryllium micro pebbles was analyzed. Structure of micro pebbles after the heating experiments has been investigated.
Efficiency of the tritium release from beryllium pebbles
Keywords: Ķīmija